Із Лівану треба вивести миротворців ООН, "Хезболла" використовує їх як живий щит – Нетаньяху

Нетаньяху звернувся до генсека ООН
Фото: EPA

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху закликав генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша "негайно" вивести миротворчі сили ООН у Лівані (UNIFIL) із зони, у якій ЦАХАЛ проводить бойову операцію проти ліванського терористичного угруповання "Хезболла". Про це Нетаньяху заявив 13 жовтня у Facebook.

"Деякі європейські лідери чинять тиск не на тих. Замість того, щоб критикувати Ізраїль, вони мають спрямувати свою критику на "Хезболлу", яка використовує UNIFIL як живий щит так само, як ХАМАС у Газі використовує співробітників БАПОР із тією самою метою. Пане генсек, виведіть сили UNIFIL із небезпечної зони. Це треба зробити зараз, негайно", – написав він.

Контекст:

30 вересня армія Ізраїлю розпочала наземну операцію проти "Хезболли" в Лівані. ЗМІ писали, що ізраїльські танки увійшли у Рмейш на півдні Лівану. Перед цим ізраїльські війська відкрили масований артилерійський вогонь по прикордонному селу Ваззані, неподалік Гаджару.

1 жовтня ЦАХАЛ офіційно оголосив про початок наземної операції в Лівані. "Армія оборони Ізраїлю розпочала кілька годин тому на півдні Лівану в низці сіл поблизу кордону цілеспрямовану й обмежену наземну операцію проти терористичних цілей та інфраструктури терористичної організації "Хезболла", які становлять безпосередню і реальну загрозу ізраїльським поселенням на північному кордоні", – ідеться в повідомленні, яке опублікували в Telegram.

Уночі міністри оборони США та Ізраїлю Ллойд Остін і Йоав Галант провели переговори щодо заходження ЦАХАЛ у Ліван. Глава Пентагону заявив, що США підтримують "право Ізраїлю на самооборону". Операція передбачає "демонтаж інфраструктури нападу" вздовж кордону, щоб ліванська "Хезболла" не змогла здійснити напади на північні райони Ізраїлю, як це зробила 7 жовтня, написав Остін в Х.

8 жовтня ЦАХАЛ закликав евакуювати людей із прикордоння Лівану.