Із Росії тимчасово заборонили вивозити гречку

За даними російських ЗМІ, ціни на гречку в Росії зараз "перевищують навіть пікові ціни під час ажіотажу навесні минулого року"
Фото: depositphotos.com
Російський уряд встановив тимчасову заборону на вивезення гречки з Росії. Постанову за підписом прем'єр-міністра Михайла Мішустіна опубліковано на російському порталі правової інформації. Обмеження діятиме з 5 червня до 31 серпня.

У додатку до постанови уточнюють, що влітку із РФ не можна буде вивозити гречку, крупу грубого помелу з гречки і гречане зерно. Заборона не поширюється на гуманітарну допомогу, забезпечення космодрому Байконур, архіпелагу Шпіцберген, російських військових в інших країнах і низки інших перевезень.

Наприкінці квітня "Ведомости" писали з посиланням на представників торговельних мереж і постачальників, що ціни на гречану крупу в Росії можуть зрости на 7,5–15%. Дисбаланс на ринок, окрім інших причин, вносить зростання постачання за кордон, заявляв виконавчий директор Роспродсоюзу Дмитро Востріков.

За даними гендиректора Інституту кон'юнктури аграрного ринку Дмитра Рилька, з початку сезону, тобто з вересня 2020 року, із РФ було вивезено приблизно 220 тис. тонн гречки (приблизно чверть від усього їхнього виробництва). Високий попит на цю продукцію зараз у Китаї, Японії та країнах колишнього СРСР.

За даними "Ведомостей", зараз у Росії 1 кг гречки оптом коштує 70 руб. (26,15 грн), що на 36% дорожче, ніж ціни у вересні 2020 року, і "перевищує навіть пікові ціни під час ажіотажу навесні минулого року".

Контекст:

Торік Росія вже тимчасово забороняла експорт гречки. Тоді такі заходи вводили також інші країни Євразійського економічного простору (Білорусь, Казахстан, Вірменія і Киргизстан).

Із квітня до липня 2020 року тимчасово забороняла експорт гречки й Україна. Уряд пояснював, що цей захід необхідний для захисту внутрішнього ринку.