Із соцмережі Parler, яку часто використовували прибічники Трампа, пішли всі розробники, провайдери та юристи

До ранку 9 січня в App Store мережа Parler була на першому місці за кількістю установлень

Фото: EPA
9 січня компанії Apple, Amazon і Google заявили про видалення зі своїх вебсервісів соціальної мережі Parler, яку активно почали використовувати прибічники президента США Дональда Трампа. Після цього з компанії Parler пішли всі постачальники послуг, провайдери та юристи.

Усі розробники й постачальники послуг для соцмережі Parler припинили співпрацю з компанією після її блокування в Google, Apple і Amazon. Про це 10 січня розповів гендиректор Parler Джон Матце в коментарі Fox News.

За його словами, усі постачальники послуг – від служб текстових повідомлень до провайдерів електронної пошти та юристів – покинули компанію в один день.

Гендиректор зазначив, що компанія намагається зробити все можливе, щоб якомога швидше повернутися в мережу, але зараз у неї дуже багато проблем.

Матце заснував Parler (у перекладі з французької мови – "говорити") 2018 року разом із Джаредом Томсоном. Штаб-квартира компанії розташована у штаті Невада (США). За даними The New York Times, протягом останніх кількох місяців мільйони прибічників президента США Дональда Трампа встановили його після того, як Twitter почав видаляти пости Трампа і в підсумку оголосив, що назавжди заблокував акаунт @realDonaldTrump ввечері 8 січня. Як мінімум до закінчення строку повноважень Трампа його акаунти заблокували Facebook та Instagram.

До ранку 9 січня в App Store мережа Parler була на першому місці за кількістю установлень.

9 січня компанії Apple, Amazon і Google заявили про видалення зі своїх вебмагазинів соціальної мережі Parler. Apple і Google вважають, що соцмережа недостатньо контролює повідомлення своїх користувачів і допускає заклики до насильства і скоєння злочинів. Amazon повідомляв, що соцмережа неодноразово порушувала правила платформи.

Під час останньої передвиборчої кампанії Twitter часто позначав пости Трампа як такі, що вводять в оману або містять неправдиву інформацію, а також видалив кілька його повідомлень за порушення правил соцмережі.

6 січня акаунт президента було тимчасово заблоковано після того, як прибічники Трампа взяли штурмом будівлю Конгресу США у Вашингтоні, де в цей час відбувалося спільне засідання Сенату і Палати представників, – конгресмени мали затвердити підсумки голосування колегії вибірників і формально закріпити перемогу демократа Джо Байдена на листопадових виборах глави держави.

На мітингу перед засіданням Трамп укотре заявив, що не визнає підсумків виборів, і закликав учасників мітингу йти до Капітолія. Хід закінчився безладами і сутичками з поліцією. У підсумку загинуло п'ятеро людей, зокрема один офіцер поліції.

Після того як будівлю зачистили правоохоронці, Конгрес усе ж оголосив Байдена переможцем виборів. Він має скласти присягу 20 січня.

Конгресмени від Демократичної партії вважають, що заворушення у Вашингтоні спровокував Трамп. Спікерка Палати представників Ненсі Пелосі заявила, що демократи спробують усунути Трампа з посади в порядку імпічменту (це унеможливить його участь у наступних виборах) або на підставі 25-ї поправки до конституції (вона дає змогу усунути президента з огляду на його недієздатність).