З телеверсії вручення премії "Ніка" в Росії вирізали слова про Навального і Сенцова

Телеканал НТВ не порізав промови тільки режисера Сокурова (на фото зліва)
Фото: ЕРА

Телеканал НТВ не показав повністю промов актриси Олени Коренєвої, сценариста Юрія Арабова, а також режисерів Віталія Манського та Олексія Красовського, у яких звучала критика влади і згадували про політв'язнів Олега Навального і Олега Сенцова.

Російський телеканал НТВ не показав повністю промов номінованих на премію "Ніка" актриси Олени Коренєвої, сценариста Юрія Арабова, а також режисерів Віталія Манського та Олексія Красовського. Про це повідомляє "Открытая Россия". Трансляція премії йшла в ефірі телеканала на Далекому Сході.

З виступу актриси повністю вирізали слова про політв'язнів, зокрема, брата російського опозиційного політика Олексія Навального Олега, правозахисника Сергія Мохнаткіна й українського режисера Олега Сенцова.

З телеверсії повністю вилучили промову сценариста Юрія Арабова, залишивши в ній тільки слова подяки Арабова і його невдоволення тим, що сценаристів не помічають. У повній версії виступу Арабов сказав:

"Що стосується допомоги приниженим, ображеним і занепалим і нашим в'язням. Олена Коренєва сказала, що від нас нічого не залежить, я з цим не згоден, від нас залежить дуже багато. Просто ми не повинні робити вигляду, що їх немає. Ми повинні писати про них сценарії, писати фільми і тоді і з ними, і з нами все буде добре".

Слова режисера Віталія Манського, який порівняв на церемонії Росію з Північною Кореєю, вирізали. У трансляції на НТВ з промови Манського залишилося тільки слово "спасибі". Також були обрізані слова режисера Олексія Красовського, з промови якого прозвучала тільки фраза: "Здрастуйте, спасибі велике за цю премію".

Водночас телеканал не вирізав промови режисера Олександра Сокурова, зазначає "Открытая Россия".

28 березня на церемонії вручення нагород "Ніка" Сокуров заявив, що обговорював з президентом РФ Володимиром Путіним долю Сенцова і президент сказав, що "буде роздумувати над цією проблемою".

Коренєва, яка перемогла в номінації "Найкраща актриса другого плану" за роль у фільмі "Її звали Муму", сказала, що в Росії понад 100 політв'язнів, і назвала імена Сенцова, Мохнаткіна і брата політика Олексія Навального Олега.