За 50 років популяції диких тварин скоротилися в середньому на 73% – WWF

Всесвітній фонд дикої природи назвав ситуацію зі скороченням популяцій катастрофічною
Фото: wwf.ua

Протягом останніх 50 років популяції диких тварин у світі скоротилися в середньому на 73%. Про це йдеться у звіті Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) за 2024 рік, який опублікували на сайті організації.

"За останні 50 років (із 1970-го до 2020 року) розмір популяцій дикої природи, за якими вели спостереження, скоротився на 73%, згідно з даними Індексу живої планети (LPI). Дані базуються на спостереженнях за майже 35 тис. популяцій і 5,5 тис. видів земноводних, птахів, риб, ссавців і рептилій. Чисельність прісноводних популяцій зазнала найбільшого скорочення – на 85%, за нею йдуть наземні (69%) і морські популяції (56%)", – зазначають у звіті.

Водночас у Латинській Америці та Карибському басейні популяції скоротилися майже на 95%, в Африці – на 76%, в Азії та Тихоокеанському регіоні – на 76% і 60% відповідно. "Менш драматичним було скорочення в Європі та Центральній Азії (35%) й Північній Америці (39%), але це пояснюють тим, що вже до 1970 року широкомасштабний вплив на природу в цих регіонах був очевидним", – зазначили у фонді.

WWF називає головними причинами катастрофічного зниження популяцій деградацію і втрату середовищ існування, надмірну експлуатацію земель, інвазивні види, хвороби, зміни клімату й забруднення, спричинені людською діяльністю.

Під час досліджень фонд виявив, що за останні 50 років загинуло до 60% рожевих річкових дельфінів Амазонки, переважно через людську діяльність. Під загрозою вимирання опинилися слони у тропічних лісах та яструбині черепахи біля Великого Бар'єрного рифу. Водночас субпопуляція гірських горил у горах Вірунга у Східній Африці у 2010–2016 роках зростала приблизно на 3% щороку, але таких "окремих успіхів не досить на тлі повсюдного руйнування середовищ існування", переконані природоохоронці.

Втрата природи й зміна клімату підштовхують світ до незворотних переломних моментів, як потенційний колапс тропічного лісу Амазонки, через який він більше не зможе блокувати вуглець, котрий нагріває планету, і пом'якшувати наслідки зміни клімату, заявили у WWF.

Всесвітній фонд природи опублікував звіт перед конференцією ООН із біорізноманіття, яка відбудеться в листопаді. На ній вирішуватимуть, як відновити природу.     

Контекст:

У 2020 році в доповіді "Жива планета" у WWF повідомляли про зменшення популяції диких тварин у світі упродовж останніх 50 років приблизно на 68%.