За даними супутників, атаковані індійською авіацією об'єкти на території Пакистану вціліли

Індійські військові стверджували, що розбомбили табір бойовиків
Фото: ЕРА

На супутникових знімках американської компанії Planet Labs видно вцілілі будівлі мусульманського навчального закладу, у якому, за даними індійської влади, розташовувався тренувальний табір угруповання "Джаіш-е-Мухаммад".

Будівлі в Пакистані, які, за заявою Делі, індійські літаки атакували як об'єкти терористів, уціліли. Про це 6 березня повідомило агентство Reuters на основі супутникових знімків високої роздільної здатності, зроблених приватною американською компанією Planet Labs.

Знімки було зроблено 4 березня, уже після інциденту із застосуванням авіації в районі штату Кашмір. На них видно, що вціліло принаймні шість будівель мусульманського навчального закладу на північному сході Пакистану, у якому, за даними Індії, розташовувався тренувальний табір угруповання "Джаіш-е-Мухаммад".

Зазначають, що зображення будівель практично не змінилося порівняно із супутниковою фотографією, зробленою у квітні 2018 року. На дахах будівель немає помітних дірок, немає ознак горіння, підірваних стін, повалених дерев чи інших ознак бомбардування.

У Делі стверджували, що на території тренувального табору внаслідок удару індійської авіації загинула велика кількість бойовиків.

26–27 лютого між Індією та Пакистаном стався конфлікт із застосуванням авіації в районі Кашміру – гірської території між двома країнами.

Ісламабад заявляв, що йому вдалося збити два індійські військові літаки, які порушили кордон, і взяти в полон одного з пілотів.

Потім прем'єр-міністр Пакистану Імран Хан запропонував Делі знизити градус конфлікту і перейти до діалогу про проблеми тероризму. Як жест доброї волі він розпорядився 1 березня відпустити полоненого пілота.

Ескалація конфлікту сталася незабаром після теракту в індійській частині Кашміру, який трапився 14 лютого. 40 індійських військових загинули внаслідок вибуху машини, яка протаранила автобус із силовиками. Відповідальність за теракт узяло на себе пакистанське ісламістське угруповання "Джаіш-е-Мухаммад".

Прикордонний регіон Кашмір є предметом територіальних суперечок між Індією та Пакистаном. Із моменту здобуття незалежності від Великобританії у 1947 році країни вели за нього кілька воєн.