Захарова назвала "провалом Мей" презентацію про отруєння Скрипалів, показану в посольстві Британії в Москві

Захарова: На основі шести картинок ухвалено рішення про відповідальність держави в хімічній атаці
Фото: ЕРА

Спікер МЗС РФ Марія Захарова зазначила, що заява Лондона про причетність Росії до отруєння екс-офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля та його доньки Юлії є "найбільшою маніпуляцією світовою громадською думкою". Вона назвала провалом прем'єр-міністра Великобританії Терези Мей презентацію про цей інцидент, показану 22 березня в британському посольстві в Москві.

Речниця міністерства закордонних справ (МЗС) РФ Марія Захарова у Facebook назвала провалом прем'єр-міністра Великобританії Терези Мей презентацію про отруєння екс-офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, показану 22 березня в посольстві Британії в Москві.

Вона вважає, що рішення про вислання російських дипломатів Великобританія, США та інші країни ухвалили на підставі даних із цієї презентації.

"Це провал Терези Мей. Розкрито найбільшу маніпуляцію світовою громадською думкою, до якої причетна влада Великобританії. Оцініть. На основі шести картинок ухвалено рішення про відповідальність держави в хімічній атаці", – заявила Захарова.

Учора російське видання "Коммерсантъ" опублікувало презентацію із шести слайдів, яку представники іноземних посольств одержали на брифінгу в посольстві Великобританії в Москві 22 березня. У ній ідеться про отруєння Скрипалів і ворожу діяльність Росії проти інших країн.

4 березня 2018 року 66-річного Скрипаля та його 33-річну доньку Юлію госпіталізували із симптомами отруєння в британському Солсбері.

Слідство з'ясувало, що під час замаху було використано розроблений у Росії нервово-паралітичний агент "Новачок". Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей стала вимагати від Кремля пояснити подію до вечора 13 березня, інакше Лондон буде вважати інцидент незаконним застосуванням сили Росією проти Великобританії.

Позицію Великобританії підтримала влада Франції, США, Німеччини, Австралії та інших країн.

Москва відмовилася відповідати на ультиматум Лондона і висунула вимогу надати їй зразки речовини, якою отруїли Скрипалів.

14 березня влада Британії оголосила про вислання 23 російських дипломатів, а також про припинення запланованих двосторонніх контактів із РФ. 17 березня Росія оголосила персонами нон ґрата 23 британських дипломатів.

За підрахунками телеканала CNN станом на 28 березня, російських дипломатів вислало ще 27 країн, зокрема Україна.

НАТО також відкликає акредитацію семи російських представників при Альянсі.