Захарова заявила, що США втручаються у внутрішні справи Росії

Захарова: Ця заява Держдепу, упевнена, не стане поодинокою
Фото: ЕРА

Представник Держдепартаменту США Клей Ноел висловив стурбованість через недопускання російського опозиціонера Олексія Навального на вибори президента. У відповідь спікер МЗС РФ Марія Захарова зазначила, що "ці люди весь рік обурювалися через нібито "втручання" Росії в їхній електоральний процес".

Державний департамент США втручається у внутрішні справи Росії. Про це у Facebook заявила речниця міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова.

Вона процитувала слова представника Держдепартаменту Клея Ноела, який прокоментував відмову Центрвиборчкому РФ зареєструвати опозиціонера Олексія Навального кандидатом у президенти країни.

"Ми продовжуємо висловлювати стурбованість через наявне застосування суворих заходів із боку російського уряду щодо незалежних голосів – від журналістів і до активістів громадянського суспільства та опозиційних політиків. Такі дії вказують, що російський уряд не зміг захистити простору в Росії для здійснення прав людини та реалізації основних свобод", – передала Захарова слова Ноела.

За її словами, "ці люди весь рік обурювалися через нібито "втручання" Росії в їхній електоральний процес".

"Ця заява Держдепу, яка, упевнена, не стане поодинокою, – пряме втручання як у процес виборів, так і у внутрішні справи держави", – заявила Захарова.

Вона написала, що про "суворі заходи" щодо незгодних журналістів "заявили ті самі люди, які щойно запакували RT і Sputnik в обгортку інагентів, труять російські ЗМІ у всьому світі і вкладають величезні гроші у "протидію російській пропаганді", називаючи так усіх, із ким не згодні".

"До речі. Я правильно зрозуміла Держдеп: усі, до кого "російський уряд не застосовує суворих заходів", не є незалежними голосами? Чи це дуже складне запитання?" – запитала спікер МЗС РФ.

Президентські вибори у РФ пройдуть 18 березня 2018 року.

Навальний оголосив про рішення брати участь у виборах президента у грудні 2016 року. Він сказав, що йде на вибори "з програмою про те, як зробити Росію справедливою і сучасною". Голва Центрвиборчкому РФ Елла Памфілова говорила, що опозиціонер може взяти участь у виборах президента 2018 року, тільки якщо з нього знімуть судимості чи змінять законодавство.

25 грудня ЦВК ухвалила рішення про відмову в реєстрації Навального кандидатом.

Політик у відповідь записав відеозвернення, у якому оголосив про "страйк виборців" через відмову ЦВК РФ допустити його на вибори через непогашену судимість.

26 грудня представник Європейської служби зовнішніх дій Майя Косьянчич заявила, що недопускання Навального до виборів президента РФ ставить під сумнів політичний плюралізм у Росії.