Закінчився протест активістів, які блокували вантажівки на польсько-білоруському кордоні

Польські та українські активісти блокували проїзд фур із білоруськими та російськими номерами із середини березня
Фото: Żenia Klimakin / Facebook
Акція протесту активістів, які блокували виїзд вантажівок із Польщі до Білорусі через пункт пропуску у Корощині, завершилася. Про це повідомила ініціаторка акції Наталія Панченко, зазначає Polskie Radio.

Протест завершився, оскільки у п'ятому пакеті санкцій ЄС проти РФ було виконано вимоги активістів: заборону на ввезення і транзит нових вантажів автотранспортом із Росії та Білорусі на територію Євросоюзу.

Панченко подякувала польському прем'єр-міністру Матеушу Моравецькому за сприяння та закликала допомогти польським підприємцям. Вона запропонувала розробити систему компенсацій для польських перевізників і зробити так, щоб вони більше не мали їздити до Росії.

Водночас білоруські та російські водії, які чекали кілька днів у черзі, щоб поїхати до Білорусі, незадоволені введенням проти Росії пакету санкцій. Вони скаржаться, що з їхньою зарплатою вдома їм "буде нічого їсти".

Контекст:

Польські та українські активісти блокували проїзд фур із білоруськими та російськими номерами із середини березня. Так вони хотіли привернути увагу до того, що "торгівля з Білоруссю та Росією відбувається повним ходом", і добитися жорсткіших санкцій.

8 квітня ЄС ввів п'ятий пакет санкцій проти РФ та Білорусі. Окрім заборони проїзду транспорту, він передбачає ембарго на постачання вугілля та "інших видів твердого викопного палива" з РФ у ЄС, заборону на експорт до Росії передових напівпровідників та високотехнологічної електроніки, а також обмеження проти 216 фізосіб та 18 організацій.