Закінчився строк ультиматуму Мадуро, Порошенко підписав закон про мораторій на продаж землі. Головне за день

Найважливіші новини понеділка
Фото: ЕРА; president.gov.ua

"ГОРДОН" подає огляд основних подій понеділка, 4 лютого.

Визнання Гуайдо

Восьмиденний строк, який країни Євросоюзу надали президенту Венесуели Ніколасу Мадуро для оголошення дострокових президентських виборів, закінчився. 19 держав ЄС із 28 підписали декларацію, у якій тимчасовим керівником держави визнають спікера Національної асамблеї Хуана Гуайдо.

МЗС України також заявило, що вважає Гуайдо єдиним демократично обраним представником влади Венесуели.

ООН не буде втручатися в ситуацію, повідомив генсек організації Антоніу Гутерріш.

Ще двоє кандидатів

Центрвиборчком зареєстрував кандидатами у президенти України колишнього народного депутата Романа Безсмертного та лідера політичної сили "Відродження" Віктора Бондаря. Отже, кількість зареєстрованих кандидатів сягла 30.

ГПУ, ДБР, Міноборони і "розпродаж армії"

Під час засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що колишнім міністрам оборони України та керівникам Генштабу у 2000–2014 роках може загрожувати підозра за статтями від недбалості до державної зради. Кримінальне провадження веде Держбюро розслідувань. Генпрокурор зазначив, що із 2005 року, коли міністром оборони був Анатолій Гриценко, почався найбільший розпродаж військової техніки.

Прес-секретар Гриценка назвала заяви генпрокурора "агонією брехунів влади".

Мораторій продовжили

Усупереч рекомендації Мінекономрозвитку президент України Петро Порошенко підписав закон про продовження до 1 січня 2020 року мораторію на продаж земель сільгосппризначення.

Українці у Тбілісі...

Суд у Тбілісі змінив запобіжний захід українським добровольцям і волонтерам, заарештованим 2 грудня 2018 року за обвинуваченням у зберіганні зброї. Їх випустили з-під варти під заставу, повідомив український нардеп Семен Семенченко.

...і в Москві

У полоненого українського моряка Андрія Ейдера, який перебуває в московському СІЗО, виявили вірус гепатиту, повідомила його адвокат.