Зарубіжні рахунки заможних росіян може бути заблоковано після початку перевірки податкового резидентства

Банки можуть ретельніше стежити за транзакціями росіян, попереджають експерти
Фото: pixabay.com

За даними РБК, іноземні банки стали детально перевіряти рахунки нерезидентів-росіян за підозрою у приховуванні інформації від податкових органів.

Іноземні банки протягом останніх тижнів стали детально перевіряти рахунки нерезидентів-росіян, повідомляє РБК із посиланням на кількох зарубіжних банкірів і юристів.

Фінустанови почали запитувати додаткові документи, надавати які не було необхідності під час відкриття рахунку.

За словами джерела видання у впливовому швейцарському банку, тисячі росіян можуть опинитися під загрозою блокування своїх зарубіжних рахунків через "створення видимості зміни податкового резидентства".

Експерти пов'язують це з приєднанням Росії до системи міжнародного обміну інформацією для боротьби з транскордонними схемами ухилення від податків.

З юридичного погляду банки не можуть самостійно накладати обмеження на розпорядження грошовими коштами і блокувати рахунки. Такі обмежувальні заходи застосовують тільки після рішення судів або податкових органів.

На практиці, якщо банк не розуміє, звідки кошти надходять на рахунок фізичної особи чи компанії, а також хто їх одержувач, комплаєнс-служби починають пильно розглядати таку транзакцію і запитувати інформацію у клієнта, що є фактичною блокуванням, сказала РБК представник консалтингової компанії "Лемчик, Крупський і партнери" Яна Семеняка.