Затриманих разом із Дуровим охоронця та асистентку після допиту відпустили. Бізнесмен залишається під вартою

Офіційних обвинувачень Дурову поки не висували
Фото: Du Rove's Channel / Telegram

Охоронця та асистентку російського бізнесмена, засновника месенджера Telegram Павла Дурова, яких затримали разом із ним в аеропорту "Ле Бурже", після допиту відпустили. Про це 26 серпня, посилаючись на джерело у правоохоронних органах Франції, пише Le Figaro

Видання не уточнює, коли саме відпустили чоловіка й жінку і чи є вони підозрюваними у справі.

Le Figaro Madame зазначає, що дівчину, яка була з Дуровим, ідентифікували як Юлію Вавілову. У соцмережах вона називає себе криптоконсультанткою. Імовірно, між Дуровим і Вавіловою є тісні стосунки, заявив французький експерт із кібербезпеки й засновник стартапу Predicta Lab Баптіст Робер, проаналізувавши фото й відео із соцмереж Вавілової. За його словами, останні дописи жінки свідчать, що перед затриманням вона була в Азербайджані з Дуровим.

Контекст:

Дурова затримали увечері 24 серпня в паризькому аеропорту "Ле Бурже".

Прокуратура Франції заявила, що засновника Telegram затримали на підставі ордеру у справі, яку 8 липня почав департамент із боротьби з кіберзлочинами. Зараз справу ведуть щодо невстановлених осіб, підозрюваних у співучасті в низці кіберзлочинів. Дурову до цього часу офіційних обвинувачень не висували – правоохоронці можуть тримати його під вартою до 28 серпня, після цього йому мають озвучити обвинувачення й заарештувати або відпустити.

ЗМІ зазначали, що головною причиною затримання Дурова є його відмова від модерації Telegram, який часто використовують злочинці, та відмова від співпраці з правоохоронними органами.