Зеленський – Конгресу США: Ваші гроші – це не благодійність. Це інвестиції у глобальну безпеку і демократію

Зеленський закликав США до постійної підтримки України
Фото: EPA
За понад 300 днів війни проти Росії українські військові захищають свою країну, але їм потрібно більше зброї, щоб перемагати на полі бою.

Про це під час виступу в Конгресі США в ніч проти 22 грудня за Києвом заявив президент України Володимир Зеленський. Виступ Зеленського транслювали в YouTube української служби "Голосу Америки".

"Тут лінія фронту  – тиранія, у якій немає межі в жорстокості щодо життів вільних людей, і ваша підтримка має вирішальне значення не тільки для того, щоб вистояти в такій боротьбі, але і для того, щоб дістатися поворотного моменту, щоб перемогти на полі бою, – сказав президент. – У нас є артилерія, так, дякую. Цього досить? Чесно кажучи, не зовсім".

За словами Зеленського, Україна бореться за свою "незалежність і свободу". Він закликав США до постійної підтримки України задля досягнення цих цілей.

"Ваші гроші – це не благодійність. Це інвестиції у глобальну безпеку і демократію, до яких ми ставимося найвідповідальнішим чином”, – наголосив президент України.

Під час виступу в Конгресі США Зеленський назвав першою перемогою в боротьбі проти російської агресії відсутність страху перед окупантами. Він зазначив, що Росія знайшла собі союзника – Іран, і закликав зупинити їх зараз на території України.

Зеленський також закликав Конгрес США нарощувати допомогу Україні.

Наприкінці виступу президент передав Конгресу бойовий прапор України з Бахмута, Зеленському у відповідь подарували прапор США.

У грудні на розгляд Конгресу подали законопроєкт про держфінансування на 2023 рік, який передбачає виділення $44,9 млрд допомоги Україні та союзникам по НАТО для протистояння російській агресії.

Контекст:

Зеленський прибув до Вашингтона 21 грудня військовим літаком США. Його візит супроводжували посиленими заходами безпеки, щоб Росія не змогла зашкодити.

У день приїзду Зеленського США оголосили про виділення Україні $1,85 млрд додаткової військової допомоги, включно із системою ППО Patriot.

У Білому домі Зеленський провів зустріч із президентом США Джо Байденом. Перед початком переговорів Байден заявив про підтримку України США і союзниками. Президент США заявив, що "чекає на можливість підписати закон, який передбачає допомогу Україні на $45 млрд".

Як зазначив Байден, США разом із союзниками зосередили надання військової допомоги Україні на чотирьох пунктах. Водночас передання систем Patriot Україні – це не ескалація, вважає глава Білого дому.

Поїздка до США 21 грудня – перший закордонний візит Зеленського після початку повномасштабного російського вторгнення. У Білому домі говорили, що Байден запросив Зеленського до США, тому що війна, яку Росія розв'язала в Україні, "вступила в нову стадію".