Зеленський про бажання ФРН "відкрити вікно" до діалогу з Путіним: Там досить холодно

Зеленський: Це суверенне право Німеччини вести свої діалоги, особливо щодо економічних питань
Фото: president.gov.ua
Перед тим, як вступати у діалог із Москвою, ФРН потрібно з'ясувати відповідні настрої у РФ. Про це на брифінгу 15 грудня за підсумками пленарного засідання шостого саміту "Східного партнерства" та зустрічей із європейськими лідерами у Брюсселі заявив президент України Володимир Зеленський.

Захід транслювали у Facebook Офісу президента України.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, виступаючи у середу в Бундестазі ФРН, заявив, що Берлін готовий до "конструктивного діалогу" з Москвою, повідомила "Немецкая волна". За його словами, з урахуванням своєї історії, ФРН має "частіше робити спроби досягти взаєморозуміння, спроби вийти зі спіралі ескалації, як це було тимчасово досягнуто в межах нормандського процесу" щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Зеленського попросили прокоментувати заяву Шольца про те, що він "хоче відкрити вікно до діалогу" із президентом РФ Володимиром Путіним.

"По-перше, мені здається, що досить холодно, щоб ось так відкривати вікна. Потрібно точно розуміти, що там за вікнами, – відповів президент України. – Якщо канцлер запитав би мене, ми давно сусіди і добре знаємо один одного з колегами із РФ, ми б сказали, що там спочатку треба з'ясувати, що там? Сніг, дощ чи раді тобі”.

Але, з іншого боку, зазначив Зеленський, це "суверенне право Німеччини вести свої діалоги, особливо щодо економічних питань".

Зеленський, Шольц та президент Франції Еммануель Макрон за підсумками розмови у Брюсселі 15 грудня закликали РФ відновити конструктивну роботу у нормандському форматі.

На думку Зеленського, зустріч у нормандському форматі не має бути "самітом заради саміту".

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької й Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, надані Україною.

Переговори щодо врегулювання конфлікту ведуть у межах тристоронньої контактної групи (ТКГ, Україна – ОБСЄ – Росія) та "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).

У Парижі 9 грудня 2019 року відбувся останній саміт лідерів "Нормандської четвірки". У його підсумковому комюніке зазначено, що сторони домовилися про припинення вогню, відкриття нових пунктів пропуску, обмін утримуваними особами за формулою "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 року, розведення сил та засобів на трьох нових ділянках на Донбасі, продовження на рік дії закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" та розширення мандата спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Домовленості було виконано частково. Планували, що наступний саміт відбудеться 2020 року, проте цього не сталося. Від участі у переговорах у нормандському форматі відмовляється Росія, кажуть у МЗС України.

Лідери США, ФРН, Франції, Італії та Великобританії 6 грудня 2021 року зазначили, що РФ треба відновити переговори з Україною у межах нормандського формату.

За словами глави МЗС Дмитра Кулеби, Україна, Німеччина та Франція спільними зусиллями повертають РФ за стіл переговорів у нормандському форматі.