Зеленський провів зустріч із королем Норвегії. Після аудієнції королівська сім'я влаштувала обід на честь президента України. Фото, відео

В Осло відбулася аудієнція Зеленського в короля Норвегії Гаральда V
Фото: Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський / X

Король Норвегії Гаральд V 13 грудня провів аудієнцію із президентом України Володимиром Зеленським, який прибув у країну з офіційним візитом. Про це поінформував пресцентр Офісу президента України.

"Аудієнція в його величності короля Норвегії Гаральда V, королеви Соні, кронпринца Гокона і кронпринцеси Метте-Маріт, – написав Зеленський в Х. – Вдячний королівській сім'ї за солідарність з Україною й особисту увагу до підтримки українців, які знайшли в Норвегії прихисток від війни".

Зеленський наголосив, що візит короля в центр розміщення українських біженців у перші дні повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ в Україну "став надзвичайно потужним сигналом підтримки" українського народу з боку Норвегії.

"Президент висловив подяку норвезькому народу, уряду й парламенту за потужну гуманітарну, фінансову й військову допомогу нашій країні, а також за започаткування Норвегією в лютому 2023 року масштабної п'ятирічної програми підтримки для України", – ідеться в повідомленні ОП.

Фото: president.gov.ua
Фото: president.gov.ua

Зазначають, що в королівському палаці відбулася зустріч Зеленського й короля Норвегії Гаральда V із президентом Фінляндії Саулі Нійністьо.

Після аудієнції королівська сім'я Норвегії влаштувала обід на честь Зеленського, вказують на її сторінці у Facebook.

Контекст:

Зеленський 13 грудня після візиту до США прилетів в Осло для участі у другому саміті Україна – Північна Європа.

На пресконференції спільно з учасниками саміту – прем'єрами Швеції, Ісландії, Данії та Норвегії, а також президентом Фінляндії – Зеленський заявив, що ситуація на фронті у війні проти країни-агресора РФ не зайшла у глухий кут, проте взимку ведення бойових дій буде складнішим. "Це питання не про кризу – це про зиму", – наголосив глава Української держави.

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив на брифінгу із Зеленським, що його країна готує додаткову допомогу Україні на $1,8 млрд.

Про новий пакет підтримки України на суму €1 млрд оголосила на пресконференції в Осло прем'єрка Данії Фредеріксен.

Зеленський під час зустрічі з Нійністьо подякував за подвоєння виробництва артснарядів Фінляндією для України.

За словами Зеленського, без допомоги Заходу Україна вистоїть, але буде важко, як на початку війни.