Зеленський увійшов до списку фаворитів букмекерів на здобуття Нобелівської премії миру

Нобелівську премію миру минулого року здобули представники України, Росії й Білорусі
Фото: EPA

Президент України Володимир Зеленський потрапив до списку фаворитів букмекерів на здобуття Нобелівської премії миру 2023 року. Про це йдеться в матеріалі агентства Reuters, опублікованому 29 вересня.

Окрім нього, у списку російський опозиційний політик Олексій Навальний. 

Наприклад, за даними букмекерської біржі Betfair, однієї з найбільших у світі, Зеленський посідає перше місце із коефіцієнтом 3,75. Навальний на другій позиції з коефіцієнтом 8.

На думку експертів, хоча Зеленський є фаворитом за версією букмекерів, у нього мало шансів здобути премію, пише агентство. За їхніми словами, переможцем навряд чи стане "лідер воєнного часу". Імовірність, що лауреатом премії стане Навальний, теж невелика, ідеться в матеріалі, зокрема через те, що торік Нобелівську премію миру здобули представники України, Росії й Білорусі.

Також у переліку фаворитів букмекерів – ув'язнений у Китаї уйгурський активіст Ільхам Тохті. За данними контори Betfair, його коефіцієнт – також 8.

Утім, експерти вважають, що найбільше шансів здобути перемогу в борців за права жінок, за права корінних народів або в активістів, які дбають про захист довкілля.

"Зміна клімату, очевидно, за деяких обставин впливає на збільшення конфліктів", – зазначив директор Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру Ден Сміт.

Серед претендентів Сміт назвав рух "П'ятниця за майбутнє", започаткований шведською активісткою Гретою Тунберг, а також лідера племені каяпо у Бразилії Раоні Метуктіре, який десятиліттями виступає за захист тропічних лісів Амазонки.

Метуктіре виступає за захист тропічних лісів Амазонки
Фото: EPA

"Участь корінних народів у захисті довкілля дійсно матиме фундаментальне значення для наших шансів вижити в цій нинішній кризі", – додав Сміт.

Інші потенційні лауреати, на його думку, – Міжнародний суд ООН, агентство ООН у справах біженців, ЮНІСЕФ або Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Контекст:

Лауреатів Нобелівських премій традиційно оголошують на початку жовтня, а премії вручають у грудні. П'ять із шести премій вручають у Стокгольмі, і лише премію миру – у столиці Норвегії Осло.

2022 року Нобелівський фонд не запросив представників РФ і Білорусі на церемонію вручення премій через початок повномасштабної російської агресії в Україні.

У 2022 році Нобелівську премію миру здобули представники України, Росії й Білорусі: комітет вирішив нагородити українську правозахисну організацію "Центр громадянських свобод", російську правозахисну спільноту "Меморіал" і білоруського правозахисника, голову правозахисного центру "Весна" Олеся Біляцького. Це рішення викликало неоднозначну реакцію в Україні.