Жириновський вважає найкращим варіантом повернення Білорусі "до рідних берегів" за прикладом Криму

Жириновський (на фото) вважає, що Лукашенко не може відірватися від влади
Фото: duma.gov.ru

Лідер російської партії ЛДПР Володимир Жириновський закликав президента Білорусі Олександра Лукашенка відмовитися від участі у виборах глави держави.

Білорусь має повернутися "до рідних берегів" за прикладом окупованого Росією Криму. Про це 1 серпня лідер ЛДПР Володимир Жириновський заявив на заході, присвяченому 50-річчю його політичної діяльності, повідомляють "РИА Новости".

Такий розвиток подій Жириновський вважає "найкращим варіантом".

Лідер ЛДПР також закликав президента Білорусі Олександра Лукашенка зняти свою кандидатуру з виборів президента країни і провести волевиявлення "красиво".

Жириновський пояснив, що влада – "найстрашніший наркотик", і Лукашенко "не може відірватися" від неї.

На 9 серпня в Білорусі призначено вибори президента. ЦВК країни зареєструвала п'ятьох кандидатів: чинного президента Білорусі Лукашенка, Світлану Тихановську, дружину заарештованого опозиційного блогера Сергія Тихановського, співголову об'єднання "Говори правду" Андрія Дмитрієва, ексдепутатку Анну Канопацьку і лідера "Белорусской социал-демократической партии" Сергія Череченя.

Опозиціонера Валерія Цепкала не допустили до виборів через нестачу підписів, він поїхав у Росію разом із дітьми, побоюючись арешту. Ще одного можливого конкурента Лукашенка, колишнього главу "Белгазпромбанка" Віктор Бабарика, заарештували за обвинуваченням у фінансових злочинах. У зв'язку з цим 16 липня штаби Бабарика та Цепкала вирішили об'єднатися з Тихановською.

У Білорусі відбувалися акції протесту на підтримку претендентів від опозиції.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.