Житель Кемерова Востриков: Є інформація, що жертв приблизно 350. Вона адекватна. Аншлаг, канікули, квитки безкоштовно давали на виборах

Востриков: Ми запитали – підніміть руки ті, хто втратив. Ми тут нарахували більше
Фото: aavst / Instagram

Влада підготувалася до візиту в морги ініціативної групи жителів Кемерова, заявив мешканець Кемерова Ігор Востриков, що втратив під час пожежі у торговому центрі "Зимняя вишня" всю сім'ю. За його словами, влада "водить за ніс і обманюють" родичів загиблих.

Житель Кемерово Ігор Востриков, який утратив під час пожежі у торговому центрі "Зимняя вишня" дружину, сестру і трьох дітей, заявив, що інформація про 350 жертв під час пожежі – адекватна. Про це він сказав в інтерв'ю радіостанції "Говорит Москва" 27 березня.

За словами Вострикова, у влади, яка заявляє про 64 загиблих, "одна платівка – ви нам вірте".

"Чому ви нам не вірите? Ну а як це перевірити? Ми запитали – підніміть руки ті, хто втратив. Ми тут нарахували більше. І це не враховуючи вихованців дитбудинку. Були канікули, прем'єра мультфільмів, і туди привозили дітей. За інтернатівських ніхто не вписався, не відгукнувся. Самі розумієте чому! Просто заборонено. Тому така кількість жертв. І ще є така інформація, що жертв приблизно 350. Вона йде абсолютно з різних джерел. Плюс вона сама собою адекватна. Аншлаг, вихідний день, канікули, квитки безкоштовно давали на виборах десь", – сказав житель Кемерова.

Він також заявив, що влада пустила ініціативну групу до міських моргів і "вже провезла по підготовлених заздалегідь, вивезених трупах".

"Я не знаю, я просто бачу, як нас водять за ніс, обманюють. Напевно, треба було вчора всю цю тему робити – заходити і дивитись, коли люди реально лежали. Але природно, що туди ніхто не пускав по моргах, хоча ми стояли там цілий день, чергували. Я впевнений, що вони вже були готові до всього цього і самі запропонували, а давайте поїдемо і подивимося, що там у моргах. Групу зібрали, група проїхала, і група підтверджує їхні слова. Хоча знову-таки група була набрана рандомно. Я тільки одного друга свого попросив, так ось він відбився від групи і заїхав у ще один морг. Основні місця подивилися, і виходить, що все сходиться. І він ще в один морг заїхав, але там недостовірна інформація", – продовжив Востриков.

Він додав, що поки у нього немає думок стосовно наступної групи для перевірки даних про жертви, але він "однозначно цієї справи так не залишить".

Пожежа у чотириповерховому торговому центрі "Зимняя вишня" в Кемерові сталася 25 березня. Згідно із заявою місцевої влади, загоряння виникло в дитячій батутній кімнаті. За даними міністерства надзвичайних ситуацій РФ станом на 26 березня, внаслідок події загинуло 64 людини. За словами родичів, жертвою трагедії стала 41 дитина.

У МНС РФ заявили про завершення обстеження згорілого торгового центру 27 березня, а також повідомили, що зниклих безвісти внаслідок пожежі в торговому центрі немає. Водночас родичі жертв зібрали дані про 85 зниклих безвісти.

26 березня кілька очевидців заявляло, що загинуло набагато більше відвідувачів "Зимней вишни".

27 березня стало відомо, що інформацію про сотні загиблих у торговому центрі Кемерова запустив український пранкер, відомий як Євген Вольнов. Пранкер, відрекомендовуючись співробітником МНС РФ, телефонував у морг і запитував, скільки є вільних місць. У коментарі РБК він заявив, що викладав ролики про "300 загиблих" на своєму каналі в YouTube, оскільки російська влада замовчує масштаби трагедії, а він "єдиний, хто каже правду і не боїться цього".

Слідчий комітет Російської Федерації пообіцяв дати правову оцінку діям українського пранкера.