Журналістам заборонили знімати приліт Навального в аеропорт "Внуково"

13 січня Навальний заявив, що почувається майже здоровим і повертається додому
Фото: EPA
Напередодні повернення з Німеччини російського опозиціонера Олексія Навального прокуратура Москви попередила про неприпустимість участі в масових заходах в аеропорту "Внуково".

Російський аеропорт "Внуково", куди 17 січня з Берліна має прилетіти російський опозиціонер Олексій Навальний, заборонив журналістам проводити відеозйомку. Про це пресслужба аеропорту повідомила у відповіді на запит Sota, документ опубліковано в Telegram-каналі видання.

У відповіді йдеться, що це пов'язано з погіршенням епідемічної ситуації через коронавірусну інфекцію. Пресслужба аеропорту пообіцяла надати журналістам відео пасажирів рейсу авіакомпанії "Победа".

Редакція Sota повідомила, що ефір із "Внуково" відбудеться, незважаючи на відмову пресслужби аеропорту співпрацювати з журналістами.

Прокуратура Москви 15 січня застерегла росіян від участі в непогоджених масових заходах. Про це повідомив сайт прокуратури.

"У мережі інтернет, зокрема в соціальних мережах, розміщено інформацію із закликом до участі 17 січня в публічному заході в аеропорту "Внуково". Указаного заходу з органами виконавчої влади міста Москви в установленому законом порядку не погоджено", – зазначили в релізі.

У прокуратурі наголосили, що організація непогодженого публічного заходу та участь у ньому ведуть до відповідальності, встановленої законами РФ.

13 січня Навальний заявив, що почувається майже здоровим, а тому готовий повертатися в Москву й уже придбав квитки. Того самого дня стало відомо, що із 29 грудня 2020 року він перебуває у федеральному розшуку в Росії. Федеральна служба виконання покарань РФ заявила, що "здійснить усі дії" щодо затримання опозиціонера.

Навальний із серпня 2020 року проходив лікування і реабілітацію в Німеччині. Літак, яким він летів із Томська в Москву, екстрено сів в Омську 20 серпня через погіршення стану політика. Навальний спочатку потрапив до лікарні в Омську, а 22 серпня його доправили до берлінської клініки "Шаріте".

Німецький уряд 2 вересня повідомив, що в організмі Навального виявили сліди речовини, схожої за складом на "Новачок". Біологічний матеріал, який узяли в політика, досліджувала спеціальна лабораторія збройних сил Німеччини. Факт отруєння Навального речовиною із групи "Новачок" підтвердили також лабораторії у Франції та Швеції.

Навальний був у комі протягом 18 днів. 22 вересня політика виписали із клініки.

У міністерстві закордонних справ РФ сказали, що заяви про отруєння Навального не підкріплені фактами. Глава Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкін стверджував, що на момент вильоту до Німеччини слідів отрути в організмі політика не було.

14 грудня оприлюднили розслідування Bellingcat, The Insider, CNN і Der Spiegel, у якому повідомляли, що Навального отруїла група співробітників ФСБ. За даними розслідувачів, це була друга протягом двох місяців спроба отруєння – під час першої, у липні 2020-го, постраждала дружина опозиціонера Юлія. Політик сказав, що знає імена отруйників. Опозиціонер наголосив, що вважає замах на себе терористичним актом, організованим ФСБ за наказом президента РФ Володимира Путіна.