Журналісти ВВС отримали з Лівії планшет, імовірно, бійця ПВК "Вагнер". У ньому інформація про найманців і заявка на військову техніку, яка є тільки у армії РФ

У Лівії перебувало до 1,2 тис. найманців компанії "Вагнер"
Фото: ЕРА
Журналісти арабської та російської служби радіостанції ВВС оприлюднили спільне розслідування про роботу найманців приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер" у Лівії. Вони дістали доступ до планшета і документів, які, ймовірно, належали найманцям "Вагнера". Повний матеріал опубліковано на сайті "Русской службы ВВС" 11 серпня.

Увечері на початку лютого журналістам зателефонувала особа із джерел у Лівії і повідомила, що у зоні бойових дій на заході країни солдати знайшли планшет Samsung. Він міг належати одному із російських найманців, що відступали. Вони воювали на боці генерала Халіфи Хафтара і проти визнаного ООН уряду національної єдності Лівії, стверджують автори матеріалу.

Щойно планшет доправили до Лондона, його помістили у спеціальний чохол, який блокує сигнал. У пам'яті планшета були інструкції зі встановлення протипіхотних мін та виготовлення саморобних вибухових пристроїв, а також зйомки з розвідувальних безпілотників.

За інформацією ВВС, найцікавішими були військові карти зон бойових дій із позначками російською мовою. Найбільше позначок було навколо південної околиці Тріполі Айн-Зара, де найманці "Вагнера" воювали з УНЄ у лютому – травні 2020 року.

Крім того, на планшеті виявили кілька книг, зокрема Mein Kampf, написану нацистським диктатором Адольфом Гітлером, яку визнано у Росії екстремістською, романи серії "Гра престолів" і приписи з виноробства.

Журналісти виявили позивний Мітла, який може належати 36-річному російському громадянину Федорові Метьолкіну родом із Північного Кавказу. У базі українського сайта "Миротворець" його особистий номер  М-1913. Це може означати, що найманець приєднався до ПВК "Вагнер" п'ять або шість років тому, коли група брала участь у бойових діях на боці терористів "ДНР" та "ЛНР", резюмували розслідувальники.

На одній із карт у планшеті було позначено село Еспію за 45 км на південь від столиці Лівії Тріполі. Два роки тому в цьому селі викрали сім’ю з п'яти осіб, трьох із них убили. Один із тих, хто вижив, розгледів обличчя викрадачів і впізнав найманця Володимира Анданова, у якого був позивний Ваха. За даними "Миротворця", Анданов міг бути причетним до позасудових убивств полонених на сході України. Відповідно до цієї самої бази, останнім часом він перебував у Північній Африці, зазначили у матеріалі.

Крім планшета, у ВВС виявили заявку на озброєння та техніку від 19 січня 2020 року. Її надало джерело телерадіокомпанії у лівійській розвідці. У цій заявці є запит на постачання шести бронемашин, чотирьох танків, 12 вантажівок, 44 позашляхових броньованих автомобілів. Також у розділі "Озброєння" був запит на 270 автоматів Калашникова. У списку були оптичні прилади, високотехнологічні радари, шоломи, комплекти особистого захисту і медикаменти.

Експерт із безпеки Кріс Кобб-Сміт у коментарі ВВС сказав, що має сумнів, що будь-яка інша приватна військова компанія має хоча б приблизно таку саму підтримку, як ПВК "Вагнер". За його словами, більшість із перерахованих позицій у заявці на озброєння  це сучасна техніка, яка є на озброєнні лише російської армії.

Контекст:

Після повалення 2011 року режиму лівійського диктатора Муаммара Каддафі у країні було утворено новий уряд, проте 2014 року він розколовся і у Лівії почалися бойові дії між двома адміністраціями. Одна з них – міжнародно визнаний уряд національної єдності (УНЄ), який контролює Тріполі, друга – "тобруцький уряд", збройними силами якого командує генерал Халіфа Хафтар.

Про доправлення російських найманців до Лівії у листопаді 2019 року писала американська газета The New York Times. За даними видання, Росія за шість тижнів скерувала до Лівії 200 найманців, серед яких є снайпери. Вони брали участь у бойових діях на боці Хафтара і вербували новобранців для сил генерала на території Сирії.

За оцінками ООН, в Лівії перебувало до 1,2 тис. найманців компанії "Вагнер".