Безос, який злітав у космос, не може претендувати на звання астронавта

Безос злітав у космос 20 липня
Фото: EPA

Федеральне управління цивільної авіації США (FAA) змінило критерії, за якими людина може набути статусу астронавта. Через нові правила глава Amazon і космічної компанії Blue Origin Джефф Безос не зможе здобути це звання, повідомило 22 липня видання NewScientist.

Як зазначає видання, у США є три відомства, які призначають людей астронавтами: міноборони США, NASA і FAA. Перші два дають це звання тільки своїм співробітникам, тому єдиний спосіб офіційно здобути звання астронавта після польоту комерційним космічним кораблем – отримати його від FAA.

Щоб FAA присудило людині, яка злітала в космос, звання астронавта, потрібно виконати кілька умов:

  • претендент на звання має бути співробітником компанії, що здійснює запуск. Тобто космічні туристи, які тільки платять гроші заради польоту, відразу втрачають можливість набути цього статусу;
  • претендент на звання астронавта також має пройти сертифіковану відомством підготовку і піднятися над поверхнею Землі на висоту понад 80 км;
  • він має "під час польоту продемонструвати дії, які мають важливе значення для громадської безпеки або сприяти безпеці під час польоту людини в космос";
  • претендента має бути призначено членом екіпажу, який виконує під час польоту певні завдання, а не бути звичайним пасажиром.

Безос не пройшов за останнім критерієм, оскільки кораблем компанії Blue Origin – New Shepard – керували із Землі і члени екіпажу фактично нічого не робили.

Водночас у правилах FAA трапляються й винятки. Управління може надати звання астронавта "особам, які зробили видатний внесок або корисну службу у сфері комерційної індустрії космічних польотів людини" навіть якщо вони не відповідали іншим вимогам.

Отже, 82-річна Воллі Фанк, пасажирка ракети Blue Origin, може стати астронавтом. У 60-х роках минулого століття вона пройшла підготовку в NASA, але так і не потрапила на орбіту.

Контекст:

Політ New Shepard відбувся 20 липня. Він тривав 10 хвилин, корабель піднявся на висоту 105 км над рівнем моря. На борту корабля, крім Безоса, перебував його брат Марк, а також 82-річна льотчиця Воллі Фанк і 18-річний Олівер Демен.

Корабель New Shepard створено для суборбітальних космічних польотів, він розрахований на шістьох пасажирів.

Blue Origin провела 15 випробувань суборбітального корабля, в ролі "пасажира" був манекен на ім'я Люк Скайвокер.