В аеропорту Кабула загинуло п'ятеро людей – ЗМІ

Жителі Кабула стали масово покидати країну після того, як місто під свій контроль узяв рух "Талібан"
Скріншот: Sudhir Chaudhary / Twitter
Щонайменше п'ятеро осіб загинули в аеропорту Кабула, коли сотні людей намагалися штурмувати літаки, сподіваючись покинути Афганістан. Про це повідомили агентству Reuters очевидці.

Один з очевидців розповів, що бачив, як тіла п'ятьох осіб вантажили в машину. Інший свідок сказав, що незрозуміло, було жертв убито пострілами чи вони загинули в тисняві.

Американський військовослужбовець, який відповідає за аеропорт, раніше стріляв у повітря, щоб розігнати натовп, повідомив журналістам офіційний представник США.

Жителі Кабула стали масово покидати країну після того, як місто під свій контроль узяв рух "Талібан".

Контекст:

Ісламістський рух "Талібан" утворили 1994 року, з 1996-го до 2001 року він перебував при владі в Афганістані і контролював більшість території країни. Після повалення свого уряду 2001 року таліби почали бойові дії проти влади.

Після терактів 11 вересня 2001 року у США і відмови "Талібану" видати лідера терористичної організації "Аль-Каїда" Усаму бен Ладена в Афганістан ввели американські війська.

У лютому 2020 року представники США і руху "Талібан" підписали мирну угоду, яка передбачає виведення іноземних військ з Афганістану протягом 18 місяців після її підписання. У міноборони Великобританії її назвали "гнилою угодою".

США почали виведення військ у квітні 2021 року. У Білому домі заявляли, що мають намір завершити цей процес до кінця серпня.

На тлі виведення американських військ ситуація з безпекою в Афганістані погіршилася.

Телеканал Al Jazeera з посиланням на джерела повідомляв 12 серпня, що афганський уряд запропонував представникам "Талібану" участь в управлінні країною за умови припинення насильства. За даними інсайдера, пропозицію передали через Катар (у цій країні проводять мирні переговори з урегулювання ситуації в Афганістані).

13 серпня "Талібан" звернувся до афганського народу, заявивши про свої мирні наміри. Зокрема, угруповання пообіцяло амністію військовослужбовцям урядової армії і поліцейським, а також недоторканність майна приватних осіб.

Станом на 14 серпня "Талібан" контролював 21 столицю провінцій із 34 в Афганістані. 15 серпня стало відомо, що таліби взяли під контроль майже всі провінції, а також увійшли до Кабула.

Президент Афганістану Ашраф Гані покинув країну. "Талібан" зайняв президентський палац.

Приблизно 70 держав, зокрема Україна, висунули вимогу про вільну евакуацію людей з Афганістану. Вони закликають забезпечити роботу аеропорту і залишити відкритими прикордонні переходи.

Україна евакуювала орієнтовно 80 осіб з Афганістану. Серед них, окрім вісьмох українців, громадяни Нідерландів, Білорусі, Хорватії та Афганістану, які попросили про термінову евакуацію.