ЗМІ повідомили, що міноборони Грузії, можливо, передало РФ дані про грузинських добровольців в Україні. Влада відреагувала

Документи грузинських військовослужбовців демонструють ресурси бойовиків та окупантів
Фото: mil-lnr.info
Міністерство оборони Грузії могло надати Росії інформацію про громадян Грузії, які воюють в Україні проти російських окупантів. Про це йдеться у сюжеті грузинського опозиційного телеканала Mtavari, опублікованому 8 серпня. Його переклад наводить "Эхо Кавказа".

У сюжеті Mtavari повідомляють, що особові справи грузинських військовослужбовців потрапили до рук так званої "народної міліції ЛНР", яка публікувала фото документів, нібито взятих із колишньої тренувальної бази українських військовослужбовців під Лисичанськом.

Ідеться, зокрема, про грузинського офіцера Міхеїла Камхадзе, який служить у лавах Збройних сил України ще з 2017 року. Окупанти опублікували документи з повною інформацією про нього та членів його сім'ї, зокрема їхні адреси та місця роботи.

Камхадзе стверджує, що ніколи не був у Лисичанську. За його словами, теку з особовою справою, яку демонструють бойовики, зберігали в міністерстві оборони Грузії. Він припускає, що її продали окупантам.

Ще одним грузином, чия особова справа опинилася в окупантів, став Надим Хмаладзе. За його словами, документи разом із даними про його сім'ю опублікували на одному із проросійських Telegram-каналів ще у березні. Де вони їх узяли, він не знає.

9 серпня міністерство оборони Грузії опублікувало на своєму сайті коментар у зв'язку із цією інформацією. Сюжет каналу відомство називає "абсурдною та цілеспрямовано поширеною дезінформацією, яка спрямована на обман суспільства, дискредитацію державних органів та переслідування вузькопартійних інтересів".

Відомство заперечує, що особові справи офіцерів запасу продали спецслужбам РФ. У міністерстві заявили, що після звільнення військовослужбовця зі складу сил оборони його особову справу не зберігають у підрозділах міноборони, а передають до відповідних структур муніципалітету.

"Особову справу Міхеїла Камхадзе передано з міноборони до відповідного районного комісаріату і зберігають там у первозданному стані. Отже, особові справи офіцерів запасу не можуть покинути будь-яке відомство", – заявили у міністерстві.

У міноборони Грузії пообіцяли, що відповідна служба займеться з'ясуванням, чи справді документи, показані на кадрах окупантів, є особовими справами грузинських військовослужбовців і "де їх виявили в Україні".

Контекст:

За Україну воює майже 20 тис. іноземців, повідомляв у червні грузинський командир Мамука Мамуашвілі, який служить в Україні з 2014 року та очолює "Грузинський легіон" – підрозділ міжнародного легіону у складі ЗСУ. За його словами, найбільшу частку іноземних добровольців становлять його земляки.

Водночас речник міжнародного легіону Дам'єн Магру говорив, що найбільше в легіоні американців і британців, за ними йдуть поляки та канадці.

Наприкінці лютого прем'єр-міністр України Денис Шмигаль закликав свого грузинського колегу Іраклі Гарібашвілі дозволити виліт до України добровольців із Грузії.

У червні Гарібашвілі назвав грузинських добровольців, які вирушили в Україну воювати проти Росії, "найманцями-добровольцями", повідомляло NetGazeti.