"Зростання відчаю Росії". У Білому домі заявили, що КНДР скерувала в РФ 3 тис. військових

У Білому домі підтвердили, що 3 тис. військових із Північної Кореї вже в Росії
Фото: EPA

Між початком і серединою жовтня Північна Корея перекинула не менше ніж 3 тис. військових на схід країни-агресора Росії. Про це повідомив координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі на брифінгу 2 жовтня, його цитує сайт Білого дому.

"Ми побачили публічні повідомлення, які вказують на те, що північнокорейські солдати їдуть до Росії, щоб воювати проти України. Ми тісно співпрацюємо з нашими союзниками та партнерами, щоб мати повне уявлення про цю ситуацію", – сказав Кірбі.

За його словами, північнокорейські військові прибули кораблем із району Вонсана у російський Владивосток, після чого вирушили на численні російські військові полігони на сході Росії для проходження підготовки.

"Ми поки не знаємо, чи будуть ці солдати вступати в бій разом із російськими військовими, але це певна і, безумовно, вельми тривожна ймовірність", – зазначив він.

Представник Білого дому наголосив, що США тісно консультуються з іншими союзниками, партнерами і країнами в регіоні про наслідки такого розвитку подій і про те, як вони можуть на нього відреагувати.

"Внесімо ясність: якщо північнокорейські солдати справді вступлять у бій, ця подія продемонструє зростання відчаю Росії у її війні проти України. Росія зазнає надзвичайних втрат на полі бою щодня, але [нелегітимний] президент [РФ Володимир] Путін, схоже, має намір продовжувати цю війну. Якщо Росія справді буде змушена звернутися до Північної Кореї по робочу силу, це буде ознакою слабкості, а не сили з боку Кремля", – заявив Кірбі.

Контекст:

Перші повідомлення про залучення військ КНДР до участі у війні на боці країни-агресора з'явилися на початку жовтня. Пізніше цю інформацію підтвердили представники української та південнокорейської розвідок. 14 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив про вступ Північної Кореї у війну на боці РФ.

ЗМІ писали, що військові інженери з КНДР уже допомагають РФ завдавати ударів балістичними ракетами по Україні. Окрім того, у ГУР МО повідомляли, що ще 11 тис. північнокорейських військових проходять підготовку на Далекому Сході в РФ і вони будуть готові воювати в Україні вже 1 листопада. За даними Зеленського, військових із КНДР у російській армії може бути "до двох бригад".

У Кремлі 21 жовтня не підтвердили і не спростували перекидання північнокорейських військових на полігони в РФ. У МЗС Китаю ухиляються від коментарів на цю тему.

Представник КНДР в ООН 22 жовтня назвав ці повідомлення "стереотипними чутками", але Пентагон наступного дня заявив, що є докази присутності північнокорейських військ у РФ. Країни НАТО також підтвердили наявність доказів того, що Північна Корея скерувала війська в Росію.