У Міноборони презентували зразки нової зимової форми для українських бійців. Фоторепортаж

Одяг розробляють з урахуванням стандартів НАТО і побажань військовослужбовців
Фото: Міністерство оборони України / Facebook

Міністерство оборони України продемонструвало зразки нової зимової форми, якою планують забезпечити бійців Збройних сил України. Про це повідомляють у Facebook відомства. Було, зокрема, продемонстровано зимову шапку, шапку-підшоломник, зимову та флісову куртки, вітровологозахисні штани, демісезонну й термобілизну, трекінгові (літні та утеплені) шкарпетки, зимові і демісезонні черевики з високими берцями та доопрацьованими підошвами (проти ковзання), флісові зимові рукавиці, "шарф-трубу", вітровологозахисний демісезонний костюм, маскувальні костюми білого кольору. За інформацією Міноборони, одяг розробляють з урахуванням стандартів НАТО і побажань самих військовослужбовців.

Розробкою нової уніформи волонтери і посадовці Міноборони займаються вже протягом кількох років. До початку російської агресії 2014 року українська армія майже у всьому залишалася спадкоємицею радянської: традиції, озброєння, тактика і статути мало відрізнялися від тих, що запровадили ще за СРСР.

Під час збройного конфлікту на Донбасі ставлення держави і громадян до армії змінилося, стали іншими й самі збройні сили. Але зовнішнього вигляду армії: форми, відзнак і нагород – це торкнулося не відразу, зазначає група волонтерів, яка підключилася до роботи над дизайном уніформи. Ініціативна група у травні 2016 року опублікувала презентацію зі своїми напрацюваннями під назвою "Нове обличчя українського війська".

10 серпня міністр оборони України Степан Полторак опублікував фотографії військовослужбовців у новій формі та повідомив, що ознайомився з уже зшитими зразками. Нову форму різних родів військ презентували на минулорічному параді на честь Дня Незалежності України.

Наступного дня американська газета The Washington Post присвятила українській формі статтю, її автор зазначив, що це перша військова форма "західного зразка", яку українські військовослужбовці отримали після розвалу СРСР. The Washington Post підкреслила, що форму виконано "у британському стилі" з елементами, що відображають історичні традиції, і вона "навмисно ламає зв'язки з радянським минулим".