Бурштиновий ти наш: чого вчить українців справа Розенблата

Регламентний комітет визнав обґрунтованими та законними подання ГПУ щодо Розенблата
Фото: Блок Петра Порошенка / Facebook

Колумніст видання "ГОРДОН" Євген Кузьменко розмірковує, чому причетні до корупції українські політики більше не зможуть почуватися спокійно, як затримання високопоставлених чиновників сприймає суспільство та чим для народного депутата від БПП Борислава Розенблата закінчиться зустріч з агентом НАБУ Катериною.

Не можна відразу переродитися з близької подружки наскрізь корумпованої Росії на нещадний Сінгапур

Усе-таки любить у нас народ кидатись у крайнощі. Ще в четвер увечері вслід "виправданому" регламентним комітетом нардепу Полякову глядачі у своїх Facebook шипіли: "Нічого в нас не вийде, так і будемо сидіти в цьому корупційному болоті ще 100 років! Усе у них схоплено!".

Але вже до середини п'ятниці, коли свій тричі невтішний вердикт дістав нардеп Розенблат, у соціальних мережах панувала радість. Публіка захоплювалася агентом Катериною, улюлюкала у спину Розенблату й облизувалась у передчутті "розбору польотів" щодо Михайла Добкіна. Життя заграло новими барвами! І ось уже приятель пише мені у "приват": "Дуже чекаю, коли нарешті когось посадять із конфіскацією!".

Насправді навряд чи кого-небудь зі щойно розглянутої "чудової п'ятірки" посадять, та ще й із конфіскацією. Не зараз, не цього року. Одних відстоять їхні партійні лідери, іншим пощастить із невдало зліпленою справою. Та й загалом у нашій країні корупціонеру легше купити суддів чи втекти, ніж сісти за ґрати. Бувають, звичайно, винятки – той же Олександр Єфремов. Але той, по-перше, не сидить, а лише очікує завершення судового процесу (досить, утім, тривалого). Та й кримінальні справи в нього рідкіші, а яйця – міцніші. Плюс явний розрахунок вийти на свободу героєм Опору, беззаперечним лідером опозиції; колишнім соратником Януковича, який – не як Янукович.

А іншим сідати резону немає: і страшно, і клопітно, та й соромно, пацани будуть сміятися: мовляв, ніхто не сидить, а ти тупіший? Тобі що, телефони дати, за якими "занести"?

І все ж зовсім не мають рації ті, хто направо та наліво скаржиться на те, що всі ці справи марні, гідра корупції неубієнна, і взагалі всі ми помремо. Не можна відразу переродитися з близької подружки наскрізь корумпованої Росії на нещадний Сінгапур. Ну не можна – і все тут. Особливо країні, де значна (якщо не переважна) частина населення досі вважає, що давати хабарі не соромно – чиновникам, деканам, лікарям...

Треба було бачити опущені очі членів комітету ближче до фіналу фільму

Проте прагнути до посадок потрібно; рано чи пізно соломинка зламає спину верблюдові. І нині триває важливий підготовчий процес. Будучи весь цей тиждень у регламентному комітеті, я уважно стежив за п'ятьма депутатами, яких обговорювали. Можете мені повірити: цим людям зараз нелегко.

Під пресом громадської уваги перебувають і вони самі, і їхні сім'ї, і партнери по політиці та бізнесу. Намічені операції-переговори зриваються чи потрапляють під загрозу зриву. Багаторічні друзі-приятелі переривають контакти, навколо будинку та на підступах до офісу весь час ошиваються журналісти. Піти в ресторан, сходити на концерт, з'явитися на публічну презентацію – усе це пов'язане з дискомфортом. У голову людині закрадаються думки: "Ось навіщо я затіяв цю схему? Не поскупився – тепер би горя не знав...".

І що серйозніша справа та переконливіші докази – то більше дискомфорту. Відразу після рішення регламентного комітету щодо Розенблата я спускався за ним сходами до виходу. Виглядав він так собі, апатично. Пан Поляков у четвер теж особливого щастя не випромінював; прогулюючись у перерві з генпрокурором, улесливо заглядав у рот. (Охочим одразу придумати щодо цього якусь конспірологічну теорію відразу відповім: Луценко запевнив журналістів, що жодної змови не було; розмова не означає "договірняка").

Паралельно маємо справу з колосальним виховним ефектом, який фільми на кшталт того, що у п'ятницю показало НАБУ, мають на чинних і потенційних корупціонерів. Мова, зрозуміло, про успішно розслідувані справи; треба було бачити опущені очі членів комітету ближче до фіналу фільму. На початку засідання вони дивилися на пана Розенблата зі значно більшим оптимізмом...

Будь-яка дівчина в ресторані може виявитися агентом Катериною

Відтепер більшість чиновників нашої країни знає: якщо за ними є каламутні "справи", в Україні є кому їх розробляти. Будь-яка дівчина в ресторані може виявитися агентом Катериною, будь-який мужик, який прийшов на прийом, – підставною особою. А згадати прекрасні за якістю зйомки – це що ж тепер, у ресторані з партнером угоди не обговориш? А помічники, охоронці – що з ними робити? Он вони як тепер у НАБУ відверто говорять. Узагалі їх відпускати напередодні таких зустрічей?

Будь-який успіх правоохоронних органів на цьому напрямку збільшує ось такий розбрід у головах корупціонерів. Будь-яка успішно проведена операція топ-рівня подвоює число тих, хто вірить у те, що у країні щось зміниться. Люди настільки втомилися від слів, що виконання обіцянок викликає у них абсолютно фантастичні відчуття. Бурхлива (хоч і короткострокова, до наступної зради) п'ятнична ейфорія щодо "справи Розенблата" – яскраве тому підтвердження.

Коли нам чекати наступного success story? Не знаю – але можу сказати, що необхідно для їх виникнення. По-перше, укомплектовані професіоналами структури на зразок НАБУ, що діють, наскільки це можливо, поза контролем гілок влади. По-друге, вдала політична кон'юнктура на кшталт виборів чи майбутнього візиту держсекретаря США Тіллерсона (важливому босові з-за океану потрібно показати щось путнє). Ну а по-третє – жорсткий громадський контроль: гарячий інтерес у пресі, ажіотаж у Facebook і постійне інформування суспільства про успіхи та невдачі боротьби з корупцією. Люди на кшталт агента Катерини в очах українців мають бути прикладом для наслідування; люди на кшталт нардепа Розенблата – репутаційно токсичними.

І ось коли така світоглядна картина світу закріпиться в головах наших громадян – тоді і справи у нас ставитимуть усе кращими.