Канадець за походженням, морпіх, звільнений за розкрадання, уболівальник "Спартака". Що відомо про американця Вілана, затриманого в Росії за шпигунство

Вілан поїхав до Москви на весілля друга, але опинився за ґратами
Фото: Paul Whelan / "ВКонтакте"

28 грудня співробітники ФСБ затримали в Москві громадянина США Пола Вілана за підозрою у веденні шпигунської діяльності. 48-річного американця тримають під вартою. За російськими законами йому загрожує до 20 років в'язниці. Видання "ГОРДОН" розповідає, чим займався Вілан у минулому і що його пов'язує з Росією.

Узяли за шпигунство

У Федеральній службі безпеки РФ 31 грудня повідомили, що американського громадянина Пола Вілана затримали 28 грудня "під час проведення шпигунської акції". Проти затриманого порушено кримінальну справу за ст. 276 (шпигунство) Кримінального кодексу Росії. Інших подробиць у спецслужбі не надали.

Державний департамент США 31 грудня висунув вимогу допустити консула до затриманого, відповідно до Віденської конвенції.

Російські закони передбачають для іноземців, обвинувачених у шпигунстві, покарання від 10 до 20 років позбавлення волі.

Армійське минуле

Пол Вілан народився в Оттаві 1970 року, але ще в дитинстві переїхав до США. Його батьки – британці, у Пола і його брата-близнюка Девіда було канадське громадянство.

Перед тим, як вступити на службу до збройних сил США, Пол отримав американський паспорт. Його брат, який живе у Ньюмаркеті (Канада), сказав телеканалу CBC, що не знає, чи збереглося у Пола канадське громадянство. Принаймні уряд Канади не зв'язувався з родиною після інциденту в Москві.

Девід Вілан, брат-близнюк Пола. Скріншот: CBC News / YouTube

Із 1994 року Пол Вілан служив у морській піхоті США. Двічі, 2004-го та 2006 року, він бував у відрядженнях в Іраку, з'ясувала газета The Washington Post.

2008 року його звільнили з армії через дискредитаційні обставини, викривши в причетності до кількох випадків розкрадань.

Після звільнення

Першим цивільним місцем роботи Пола Вілана було охоронне агентство Kelly Security Services, із яким він співпрацював ще до армійської служби. Наприкінці 2000-х – на початку 2010-х екс-морпіх, незважаючи на обставини звільнення з армії, працював старшим менеджером агентства з глобальної безпеки і розслідувань. Журнал Time знайшов розшифрування його виступів на судових процесах. Вілан свідчив, що, відповідно до службових обов'язків, брав участь у розслідуванні обвинувачень у крадіжці, шахрайстві, сексуальних домаганнях і насильстві на робочому місці.

Останнім часом Вілан жив у місті Нові, штат Мічиган, із 2017 року працював у компанії BorgWarner. Це велика мережа, яка займається постачанням автомобільних запчастин та комплектування.

"Можемо підтвердити, що пан Вілан зараз є директором компанії із загальної безпеки. Він відповідає за нагляд за безпекою на наших об'єктах в Оберн-Гіллзі, Мічиган, та в інших місцях по всьому світу. BorgWarner зв'язувалася з відповідними державними органами США, щоб допомогти нашому співробітникові", – ідеться в заяві компанії від 1 січня.

Прес-секретар BorgWarner Кеті Грем сказала телеканалу CNN, що Вілан узяв відпустку на Різдво і що його поїздка до Москви була приватною. Грем заперечувала, що компанія має бізнес-інтереси в Росії.

To Russia with...

Інтерес у Пола Вілана до Росії з'явився давно. 2007 року офіційний сайт морської піхоти США опублікував замітку про те, де проводять відпустки солдати і сержанти 3-го авіакрила, залучені до операції в Іраку. Було опубліковано фото старшого сержанта Пола Вілана на тлі Кремля і невелике інтерв'ю із ним. Було зазначено, що піхотинець провів два тижні оплачуваної відпустки у Москві і Санкт-Петербурзі.

Фото: 3rdmaw.marines.mil

Вілан вів сторінку у "ВКонтакте" із 2005 року, публікуючи привітання з американськими, канадськими та російськими святами російською та англійською. У березні 2014 року американець репостив картинку, з якої випливало, що за анексією Криму може відбутися повернення Аляски під російську юрисдикцію.

Скріншот: Paul Whelan / "ВКонтакте"

Він також радів перемозі російських хокеїстів на чемпіонаті світу 2014 року і сфотографувався у футболці футбольного клубу "Спартак" (Москва).

Актуальний статус Пола Вілана був таким: "Наступна зупинка – Москва".

Брат затриманого Девід Вілан сказав CNN, що Пол любив Росію, але навряд чи добре знав російську, за винятком загальновживаних фраз.

У російську столицю він вирушив на весілля товариша по службі, який одружився з росіянкою. Уранці 28 грудня Пол повів нареченого і наречену, а також кількох гостей на екскурсію в музеї Кремля, причому сам був гідом. Урочисту подію було призначено на вечір того самого дня, проте Вілан на неї не з'явився.

Девід Вілан стверджує, що його брат не міг переступити російські закони. У заяві сім'ї, опублікованій у Twitter 1 січня, ідеться: "Його невинність не викликає сумнівів, і ми віримо, що його права будуть поважати".

Вілан і Бутіна: чи є зв'язок?

Американські ЗМІ звернули увагу на те, що затримання Пола Вілана відбулося за 15 днів після укладення у США судової угоди з Марією Бутіною. Росіянка визнала провину у змові з метою завдати шкоди Штатам та веденні лобістської діяльності без реєстрації.

Фото: Мария Бутина / Facebook

Прямого зв'язку між справами Бутіної і Пола Вілана немає, але в минулому російські і радянські уряди неодноразово заарештовували іноземців із метою обміну на своїх агентів, зазначає The New York Times.

Президент Росії Володимир Путін любить "взаємні заходи, і в цій ситуації, мабуть, він хотів би отримати якусь фішку для переговорів про звільнення Бутіної, сказала CNN колишня співробітниця Національної ради безпеки США Саманта Виноград.

Головний редактор російського інтернет-порталу Terra America Борис Межуєв заявив пропагандистській газеті "Комсомольская правда", що затримання Полп Вілана продиктоване політичними подіями останніх днів, зокрема – справою Бутіної.

"Хотілося б сподіватися, що американського шпигуна спіймали саме для обміну на Марію Бутіну. Якби це було зроблено раніше, можливо, дівчина не пішла б на співпрацю з ФБР. Але гарантувати цього я не можу, не можна відкидати, що ФСБ діяла за якоюсь своєю логікою", – сказав російський політолог.