Захоплення заручників у Полтаві. Що відомо про полковника поліції Шияна, який обміняв себе на заручника. Головне

Спецоперація із затримання злочинця в Полтавській області триває з 9.00 23 липня і станом на 21.00 її ще не завершено
Фото: Національна поліція України / Facebook

У Полтавській області майже 13 годин поспіль триває спецоперація із затримання злочинця, який викрав автомобіль і взяв у заручники поліцейського. Після переговорів зловмиснику надали автомобіль і дали можливість вийти з оточення. Він погодився відпустити заручника в обмін на полковника поліції Віталія Шияна. Подробиці інциденту, а також інформація про полковника Шияна, який добровільно погодився на обмін,  у матеріалі "ГОРДОН".

Що сталося

23 липня 2020 року, через день після захоплення терористом автобуса із заручниками в Луцьку, стало відомо про ще один інцидент. Цього разу в Полтаві озброєний чоловік спочатку викрав авто, а потім по черзі взяв у заручники двох співробітників поліції.


Фото: PavlovskyNews / Telegram

Перша інформація про інцидент з'явилася приблизно о 10 ранку на офіційному сайті Головного управління Нацполіції в Полтавській області. Повідомляли, що в місті проводять спецоперацію із затримання викрадача авто.

"Намагаючись уникнути відповідальності, чоловік чинить опір та погрожує працівникам поліції гранатою. Із ним ведуть перемовини", – уточнювали в повідомленні.

Пізніше стало відомо, що правоохоронці намагалися затримати викрадача біля будівлі адміністративного суду, однак той дістав гранату РГД-5 і взяв у заручники працівника карного розшуку.

Після переговорів чоловік погодився відпустити заручника в обмін на начальника департаменту карного розшуку полковника Віталія Шияна. Полковник добровільно запропонував обмін. Про це повідомляли в Telegram-каналі департаменту. Також уточнювали, що злочинець вимагав автомобіль (йому надали службовий ВАЗ-2111), і разом із новим заручником вирушив у бік виїзду з міста.

Ще за годину голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов написав у Telegram, що автомобіль виїхав із Полтави і рухається в напрямку Києва. "Зараз злочинцю дали можливість виїхати за межі Полтави, щоб не допустити загрози для жителів міста. Наразі злочинець рухається в напрямку Києва. Його супроводжують поліцейські автомобілі", – зазначив Синєгубов.

За чотири години після першого повідомлення стало відомо, що спецоперацію із затримання викрадача завершено. Про це з посиланням на джерела у МВС поінформував телеканал "Наш".

Приблизно о 16.00 Нацполіція України повідомила про звільнення заручника, сам злочинець сховався в Решетилівському районі Полтавської області. "Зловмисник посеред дороги покинув авто та втік у лісопосадку. Наразі триває спецоперація із його затримання. Заручника звільнено. Він неушкоджений", – ішлося на Facebook-сторінці поліції.

Відео: IPT Полтава / YouTube

Хто викрав авто й узяв у заручники двох співробітників поліції

Полтавським викрадачем, який погрожував підірвати себе разом із начальником карного розшуку області, виявився 32-річний Роман Миколайович Скрипник. Про це на своїй сторінці у Facebook написав заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

За словами чиновника, Скрипник був судимим чотири рази: за статтею "дрібне розкрадання" 2007 року (заплатив штраф), 2008 року – за статтями "крадіжка" і "шахрайство" (обмеження волі на два роки), 2014 року – за статтями "виробництво чи зберігання наркотиків" і "крадіжка" (обмеження волі на три роки).

Підозрюваний у викраденні авто і захопленні заручників Роман Скрипник. Фото: Антон Геращенко / Facebook

Telegram-канал PavlovskyNews із посиланням на свої джерела повідомив, що Скрипник брав участь в АТО.

За даними телеканала Суспільне, чоловіка дев'ять разів притягували до адміністративної відповідальності за статтями Кодексу про адмінправопорушення "керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння", "керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом" і "невиконання водіями вимог про зупинку".

Що відомо про полковника Шияна, який обміняв себе на першого заручника

Начальнику департаменту карного розшуку полковнику Віталієві Олексійовичу Шияну, який обміняв себе на поліцейського, узятого в заручники першим, 43 роки. Він народився у Кременчуці в сім'ї міліціонера.

За інформацією "Кременчуцької газети" та агентства УНІАН, Шиян закінчив медичний коледж, служив в армії, а з 1996 року – на службі в органах внутрішніх справ. 2002-го здобув юридичну освіту, закінчивши Національну академію внутрішніх справ у Києві. Майбутній полковник працював у патрульно-постовій службі, у відділі з боротьби з наркотиками й у відділі з боротьби зі злочинністю. Він очолював карний розшук Кременчука й обіймав посаду заступника начальника міського управління міліції.

Відео: Новости Мир / YouTube

Згідно з даними, вказаними в електронній декларації, полковник Шиян одружений, виховує доньку, отримує трохи більше ніж 315 тис. грн заробітної плати на рік (приблизно 26 тис. грн на місяць), власної нерухомості не має, але є квартира дружини площею 65 м&³2;.

Після звільнення із заручників Шиян почувається добре, уже розпочав свої обов'язки, повідомив голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов.

"Щойно телефоном поспілкувався з полковником поліції Віталієм Шияном. Подякував йому за мужність. Його вчинок – це вчинок справжнього офіцера. Віталій почувається добре та продовжує виконувати свої обов'язки. Спецоперація триває", – написав Синєгубов.

Станом на вечір 23 липня полтавського викрадача ще не затримали. Його шукають за допомогою квадрокоптера. Звільнений заручник – полковник поліції Віталій Шиян – також бере участь в операції.