Адвокат Кузнєцов: Після зустрічі з дружинами загиблих на "Курську" Путін телефонував Березовському: "Найняли повій по $10, щоб мене дискредитувати!"

Борис Кузнєцов: У Путіна глибока особиста образа на Україну. Ви двічі "прокотили" його ставленика Януковича
Фото: Борис Кузнецов / Facebook

В інтерв'ю "ГОРДОН" політемігрант і адвокат, який представляв інтереси родичів загиблих моряків підводного човна "Курськ", Борис Кузнєцов розповів, чому президент РФ Володимир Путін наказав "прибрати його з країни", чому мовчать сім'ї загиблих російських "відпускників" на Донбасі, а також про помилку Бориса Єльцина під час підписання Біловезьких угод і справу "Генпрокуратура України проти російської громади Севастополя".

Рівно 10 років тому з Росії був змушений терміново евакуюватися відомий адвокат Борис Кузнєцов. Слідчий комітет РФ порушив проти нього кримінальну справу за статтею "розголошення державної таємниці", йому загрожувало до семи років в'язниці. Кузнєцов на автомобілі перетнув російсько-український кордон, переночував у Києві, вилетів до Німеччини, а звідти – до дочки в Париж. У лютому 2008 року Кузнєцов дістав політичний притулок у США, а пізніше – паспорт американського громадянина.

Формальною причиною переслідування стала справа одного з російських сенаторів, чиї інтереси представляв Кузнєцов. Слідчі органи обвинуватили адвоката в тому, що він сфотографував довідку ФСБ із грифом "таємно", із якої випливало, що силовики незаконно прослуховували телефонні переговори сенатора. Справжньою причиною переслідування з боку російської влади, за словами Кузнєцова, стала його 700-сторінкова книга "Вона потонула...", у якій адвокат факт за фактом довів, що в загибелі підводного човна "Курськ" винне вище командування Військово-морського флоту РФ і особисто президент Володимир Путін.

"Курськ" затонув 12 серпня 2000 року під час навчань Північного флоту в Баренцевому морі. На борту перебувало 118 членів екіпажу, 23 з яких були живими протягом щонайменше двох діб після вибуху торпеди і надсилали сигнали SOS. Незважаючи на це, командування ВМФ і офіційна влада наполягали, що екіпаж загинув миттєво, і не дозволяли іноземним суднам наблизитися до атомного підводного човна, щоб урятувати частину екіпажу.

"Це була перша катастрофа за Путіна і перша його брехня. Процес згортання демократії у РФ почався саме тоді", – наполягає Кузнєцов. Він увійшов у справу за два роки після трагедії, став представляти інтереси родичів загиблих підводників, виявив величезну кількість нестикувань і фальсифікацій у матеріалах справи. Спроби відновити кримінальну справу щодо "Курська" ні до чого не привели, Кузнєцов опублікував своє розслідування у книзі, а за два роки був змушений покинути країну.

Я  насолив не директорові ФСБ Патрушеву, а Путіну, коли написав книгу про загибель підводного човна "Курськ"

– Ви, як і раніше, у міжнародному розшуку Інтерполу?

– Він ніколи мене не шукав. Тобто ФСБ дійсно хотіла оголосити мене в розшук за лінією Інтерполу, але Інтерпол її послав. Сказати чому? У політичних справах ця міжнародна поліцейська організація розшуку не веде. У лютому 2008 року я дістав політичний притулок у США, вільно пересуваюся світом з американським паспортом. Закордонного російського паспорта в мене немає, мені його не видають.

– Ви покинули Росію більше ніж 10 років тому і відтоді жодного разу там не були?

– Там на мене чекає санкція на арешт, ледь перетну кордон – одразу без розмов затримають. Навіть якщо я громадянин США, це значення не має.