Адвокат Небесної сотні Титич: У суді обвинувачені з "чорної роти" "Беркуту" потекли, готові були давати свідчення. І раптом з'являється Бубенчик зі своїми інтерв'ю

Віталій Титич: Ви розумієте, якого удару у спину своїми заявами Бубенчик завдав тим, хто всі ці роки робить колосальну роботу щодо розслідування злочинів на Майдані? Насамперед, щодо розстрілу на Інститутській 20 лютого 2014-го
Фото: Юридична газета / Facebook

Поява в інформаційному полі України Івана Бубенчика із гучними зізнаннями, що нібито саме він уранці 20 лютого 2014 року стріляв із будівлі консерваторії на Майдані по силовиках, зовсім не випадкова, переконаний адвокат сімей Небесної сотні Віталій Титич. В інтерв'ю "ГОРДОН" він розповів, чому ще кілька років тому прогнозував появу таких "парасюків/бубенчиків", як це пов'язано із судовим процесом щодо "чорної роти" "Беркуту" і перспективою реально відправити екс-президента Віктора Януковича за ґрати, а також чому силові акції під час Революції гідності – від розгону студентів до розстрілу активістів на Інститутській – треба розглядати тільки та виключно як ланцюжок терористичних актів, організованих Москвою з однією конкретною метою.

49-річний львів'янин, приватний підприємець, директор і тренер дитячої школи риболовлі та спорту Іван Бубенчик став широко відомий у лютому 2016 року. Тоді, у другу річницю розстрілу героїв Небесної сотні на вулиці Інститутській у Києві, Бубенчик дав серію інтерв'ю, в яких зізнався, що саме він уранці 20 лютого стріляв по силовиках із будівлі консерваторії. "Кажуть, що я вбив їх у потилицю, і це правда. Так вийшло, що вони стояли до мене спиною. У мене не було можливості чекати, поки вони розвернуться. Так бог повернув, так було зроблено. Інших мені не треба було вбивати, тільки поранити у ноги", – розповідав в інтерв'ю сайту Bird in Flight Бубонець.

До 20 лютого 2014 року Майдан пережив чергову спробу штурму: силовики зайняли половину площі, напередодні вночі спалили Будинок профспілок, за два дні до цього, 18 лютого, біля Верховної Ради були криваві сутички озброєних тітушок з активістами, а режим Януковича оголосив про початок антерористичної операції для повного зачищення центру столиці. До того часу протести тривали три місяці, уже було вбито 28 активістів, сотні дістали поранення. Уранці 20 лютого силовики раптово почали відводити свою техніку і відступати вгору по Інститутській. Під час відступу люди в чорній формі із жовтими пов'язками (пізніше встановлено, що це були співробітники так званої чорної роти київського "Беркуту") розстріляли 48 і поранили ще 80 активістів Майдану.

Згідно з даними слідства, першими убитими 20 лютого 2014 року, ще до масового розстрілу на Інститутській, стало двоє силовиків – прапорщик внутрішніх військ Сергій Спічак і старший сержант полку міліції особливого призначення "Беркут" Володимир Зубок. "Стрільба була зафіксована з консерваторії і передніх барикад, які ближче до неї", – розповідав начальник Департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, чиє відомство розслідує злочини під час протестів на Майдані у 20132014 роках.