Бойовий генерал, "комендант усіх москальов". Що відомо про військового коменданта України в Курській області РФ Москальова

У Генштабі ЗСУ жартують, що генерал Москальов дістав посаду військового коменданта в Курській області через прізвище
Фото: Ministry of Defense of Ukraine / Flickr

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський 15 серпня повідомив, що на підконтрольних Україні територіях Курської області РФ створено першу українську військову комендатуру. Її очолив генерал-майор Едуард Москальов. За словами Сирського, його головними завданнями будуть "підтримка порядку й забезпечення першочергових потреб" місцевого населення. "ГОРДОН" розповідає, що відомо про українського генерала і для чого Україні військова комендатура на російській території.

Едуард Москальов, як пише "BBC News Україна" з посиланням на його знайомих, – "принципово непублічна людина", котра уникає ЗМІ. Співрозмовник видання "ГОРДОН" у вищому військовому керівництві також назвав генерал-майора "дуже непублічним". Відомо, що він народився 1973 року в Одесі. У середині 2000-х закінчив Національну академію оборони, а у 2012-му очолював 300-й навчальний танковий полк, який дислокується в навчальному центрі Сухопутних військ ЗСУ "Десна" в Чернігівській області.

Його підрозділ на початку російського вторгнення на Донбас у 2014 році брав участь у боях під Горлівкою Донецької області. Деталей про операції 300-го танкового полку того часу у відкритому доступі немає, однак у вересні 2014-го Москальова нагородили орденом Богдана Хмельницького III ступеня – за особисту мужність і героїзм, виявлені в захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України. У 2018-му йому надали звання генерал-майора (в указі тодішнього президента Петра Порошенка йдеться, що на той момент Москальов обіймав посаду заступника командувача військ оперативного командування "Схід" Сухопутних військ). У повідомленні пресцентру Генштаба ЗСУ 2021 року генерала названо заступником командувача Об'єднаних сил ЗСУ на Донбасі.

Москальов з американським полковником Тімом Клівлендом під час військових навчань Rapid Trident у 2018 році
Фото: Ministry of Defense of Ukraine / Flickr

Початок повномасштабного вторгнення РФ генерал-майор Москальов зустрів на посаді начальника штабу оперативного командування "Схід". За кілька тижнів його призначили командувачем Об'єднаних сил (тоді президент Володимир Зеленський схарактеризував військового як "професійну і патріотичну людину"). Невдовзі після призначення Москальов здобув другу державну нагороду – орден Богдана Хмельницького II ступеня. На посаді командувача ОС він працював майже рік – Зеленський звільнив його в лютому 2023 року, призначивши командувачем оперативно-стратегічного угруповання військ "Одеса". Пізніше Москальова перевели на посаду командувача оперативно-тактичного угруповання "Донецьк", а потім – знову ОСУВ "Одеса", де він працював до призначення військовим комендантом у Курській області.

"Ніхто достеменно не знає, чому комендантом у Курську область призначили саме Москальова, але навіть у Генштабі жартують, що приводом для цього могло стати його прізвище", – сказав "ВВС News Україна" співрозмовник, наближений до військового керівництва України (така думка також популярна в соцмережах).

Графіка: Reddit

Джерело ВВС схарактеризувало Москальова як неговіркого, замкнутого, суворого чоловіка. Водночас його називають "окопним, а не кабінетним" генералом, котрий багато часу проводить, спілкуючись із бійцями. "Він – справжній якісний виконавець, який не стане будувати потьомкінські села", – додав співрозмовник, припустивши, що саме це стало головною причиною призначення Москальова комендантом у Суджі, де потрібен "жорсткий та ефективний менеджер".

За даними ВВС, перед комендатурою в Курській області керівництво України поставило завдання організувати підтримку життєдіяльності місцевого населення відповідно до всіх норм міжнародного права, підтримувати громадський порядок, забезпечити видавання місцевим жителям гуманітарної допомоги й надавати їм іншу потрібну допомогу, організувати логістику людських і вантажних потоків на цій території і створити умови для майбутньої роботи гуманітарних організацій.

"По суті, комендатура під керівництвом Москальова повинна буде не лише налагодити якусь подобу нормального життя, наскільки це можливо в нинішніх обставинах, але й продемонструвати всьому світу, як повинна поводити себе армія на території іншої держави. І тим самим показати контраст із поведінкою росіян на захоплених ними із 2022 року українських землях", – зазначає видання.