Через російський удар у Тернополі горить резервуар із паливом, у повітрі – у 4–10 разів перевищено вміст хлору. Головне

У Тернополі через удар росіян горить резервуар із паливом
Фото: ДСНС України / Facebook

У ніч проти 20 серпня російські окупаційні сили завдали удару по Україні. Зокрема, країна-агресор атакувала безпілотниками Тернопільську область. За даними місцевої влади, у Тернополі внаслідок влучання у промисловий об'єкт загорівся резервуар із паливом, через що в місті відчутно запах гару, а жителів просять без нагальної потреби не покидати домівок. "ГОРДОН" розповідає, що відомо про ситуацію в Тернополі й забруднення повітря продуктами горіння.

Що відомо про атаку

Окупаційні війська атакували Україну в ніч проти 20 серпня з кількох напрямків. Повітряні сили ЗСУ в Telegram повідомляли приблизно о 21.00 про кілька груп безпілотників, які летіли в західному напрямку. Загалом, за даними командувача ПС ЗСУ Миколи Онищука, росіяни випустили по Україні кілька крилатих ракет і 26 ударних безпілотників Shahed. Підрозділи ППО змогли збити 25 дронів і три ракети (один "Іскандер-К" і дві авіаційні ракети Х-59) у межах Київської, Дніпропетровської, Миколаївської, Херсонської, Вінницької, Хмельницької, Кіровоградської, Сумської й Чернігівської областей.

Повітряну тривогу в Тернопільській області оголосили приблизно о 1.30, вона тривала майже півтори години. "Суспільне" з посиланням на жительку Тернополя писало, що вибух прогримів орієнтовно о 3.00. Інша місцева жителька сказала, що безпосередньо перед вибухом чула звук "мопеда" (так в Україні називають іранські дрони Shahed, які використовує країна-агресор).

Місцева влада оперативно про влучання не повідомляла. Але приблизно о 4.00 у Telegram-каналі міського голови Тернополя Сергія Надала з'явилося оголошення із проханням зачинити вікна, "так як у повітрі може бути відчутний запах горілості після відбою". Тернопільська ОВА зі свого боку вночі просила жителів не поширювати фото, відео й "неофіційну інформацію" і пообіцяла пізніше розказати деталі про "ситуацію, яка сталася вночі під час повітряної тривоги".

Куди влучили

Як повідомили вранці 20 серпня представники місцевої влади, окупанти завдали удару по промисловому об'єкту і влучили в цистерну з пально-мастильними матеріалами. Через приліт виникла масштабна пожежа, стовп чорного диму, який підіймається над місцем влучання, видно з багатьох районів міста.

У тернопільському управлінні Держслужби з надзвичайних ситуацій заявляли, що пожежу гасять майже 100 рятувальників, 20 одиниць техніки і два пожежні потяги. Приблизно о 7.00 пожежу вдалося локалізувати, однак про її ліквідацію профільні служби поки не повідомляли.

За даними Тернопільської ОВА, постраждалих унаслідок атаки немає, однак через горіння палива в повітрі фіксують зростання концентрації отруйних речовин, зокрема хлору.

"Зранку перевищення параметрів не було, але в цій ситуації потрібно проводити постійно моніторинг, тому що при згорянні нафтопродуктів є велика кількість хімічних речовин. Саме хлор є важкою хімічною речовиною, яка "падає" донизу, і спочатку при атмосферних викидах повітря його неможливо було виявити, так як він був у високих шарах атмосфери, – заявила головна санітарна лікарка області Оксана Чайчук. – При нормі [вмісту хлору] 0,1 мг/м&³3; в атмосферному повітрі в нас є перевищення від 0,4 до 1,01, тобто від чотирьох до 10 разів".

Заступник голови ОДА Віктор Устенко додав, що перевищення вмісту шкідливих речовин зафіксовано в семи з 10 контрольних точок. У місті також проводять заміри концентрації формальдегідів, однак для отримання цих результатів потрібно більше часу.

Щоб мінімізувати загрозу отруєння, ОВА рекомендує:

  • обмежити перебування на відкритому повітрі;
  • зачинити вікна й вентиляційні отвори в будинках;
  • розвісити змочені водою простирадла або тканину на вікнах;
  • пити велику кількість рідини.

У разі почервоніння очей, печіння чи сухості в горлі, охриплості голосу, зниження тиску або тахікардії треба звернутися по медичну допомогу.