Росія випустила по Україні майже 200 ракет і дронів. Вибухи чули в десятках міст від Харкова до Львова, по всій Україні – екстрені вимкнення світла. Головне

Унаслідок російської атаки загинуло щонайменше четверо осіб
Фото: Головне управління ДСНС України у Волинській області / Facebook

Уранці 26 серпня російські окупаційні сили масовано обстріляли Україну ракетами різного типу й безпілотниками. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що внаслідок атаки постраждало 15 областей. Відомо щонайменше про чотирьох загиблих, десятки людей постраждали, по всій Україні вводять екстрені вимкнення світла. "ГОРДОН" розповідає, що відомо про масований обстріл станом на цю мить.

Окупанти безперервно атакують Україну приблизно з 21.00 25 серпня. Повітряні сили ЗСУ повідомляли в Telegram про пуски ударних безпілотників, керованих авіабомб і крилатих ракет (за даними ПС ЗСУ, у пусках ракет брало участь майже 20 стратегічних бомбардувальників Ту-95МС і Ту-22МЗ). На цей момент відомо про прильоти майже в кожному регіоні України. Зокрема, повідомляли про вибухи в Києві, Харкові, Одесі, Сумах, Житомирі, Хмельницькому, Луцьку, Вінниці, Рівному, Тернополі, Івано-Франківську, Львові, а також Полтавській, Дніпропетровській і Запорізькій областях.

Що відомо про цілі окупаційних сил станом на цей момент:

  • Київська область: міська влада на цю мить не повідомляла про місця влучання (видання "Буква" писало, що окупанти могли атакувати Київську гідроелектростанцію у Вишгороді).

  • Одеська область: пошкоджено об'єкти критичної інфраструктури, уламками пошкоджено житлові будинки й транспорт.

  • Київ: міська влада на цю мить не повідомляла про прильоти.
  • Одеська область: пошкоджено об'єкти критичної інфраструктури, уламки пошкодили житлові будинки й транспорт.
  • Вінницька область: пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури; ударною хвилею пошкоджено приватний будинок.
  • Харківська область: удар стався по відкритій території в Немишлянському районі Харкова, без пошкоджень.
  • Житомирська область: пошкоджено об'єкти критичної інфраструктури й житлові будинки.
  • Хмельницька область: голова ОВА Сергій Тюрін на цю мить не повідомляв про наслідки атаки.
  • Волинська область: у Луцьку пошкоджено два житлові будинки.
  • Рівненська область: пошкоджено енергетичний об'єкт, через це без світла залишилося 48 населених пунктів.
  • Тернопільська область: місцева влада поки не уточнювала даних про результати російського обстрілу.
  • Івано-Франківська область: голова ОВА Світлана Онищук у Telegram писала лише про роботу ППО в області, про прильоти вона не повідомляла.
  • Львівська область: під удар потрапило кілька енергетичних об'єктів.
  • Полтавська область: пошкоджено промисловий об'єкт.
  • Дніпропетровська область: голова ОВА Сергій Лисак повідомив про прильоти у Дніпровському та Криворізькому районах області; під удар потрапив дачний кооператив, чи постраждали інфраструктурні об'єкти, він не уточнив.

  • Запорізька область: атаковано енергетичний об'єкт, там почалася пожежа.
Станом на 10.30 повітряну тривогу скасували лише в Одеській області
Скріншот: alerts.in.ua

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що атаку було спрямовано здебільшого на об'єкти енергетичної інфраструктури. Після ранкових ударів мер Києва Віталій Кличко повідомив у Telegram, що в деяких районах столиці можуть бути перебої в енергопостачанні й водопостачанні через "проблеми у загальноукраїнській енергетичній мережі" (про проблеми зі світлом заявляла влада Львівської та Житомирської областей). Компанія ДТЕК повідомила, що в Україні вводять екстрені вимкнення світла. Міністерство енергетики поки не уточнювало, які об'єкти пошкоджено, проте очільник відомства Герман Галущенко написав у Facebook, що "ситуація складна".

Президент України Володимир Зеленський заявив, що сьогоднішня атака – одна з наймасовіших комбінованих атак із початку війни. Росіяни, за його словами, випустили понад 100 ракет різних типів, а також майже 100 ударних дронів. Скільки об'єктів вдалося збити силам ППО, поки не повідомляли.

Станом на цю мить відомо про чотирьох загиблих унаслідок обстрілів: у Луцьку, Дніпропетровській, Запорізькій та Харківській областях.