В Англії виявили новий, заразніший, штам коронавірусу. Наскільки він небезпечний і де ще його виявлено. Головне

Новий штам коронавірусу вперше зафіксували у Великобританії, проте вже є інформація, що його виявлено й в інших країнах
Фото: ЕРА
У Великобританії кілька днів фіксують різкий стрибок зараження коронавірусом. Влада країни пов'язує це з поширенням нового штаму SARS-CoV-2. Багато держав уже закрило авіасполучення з Англією, проте після мутації коронавірус уже виявлено і за межами цієї країни. Що це за новий вид коронавірусу, наскільки він небезпечний і де ще його виявили – у матеріалі "ГОРДОН".

Що сталося

15 грудня міністр охорони здоров'я Великобританії Метт Генкок заявив у Палаті громад про виявлення у країні нового типу коронавірусу. За словами чиновника, виступ якого транслював телеканал Sky News, новий різновид коронавірусу став причиною різкого зростання кількості захворювань у 60 районах держави, переважно на півдні Англії.

Генкок підкреслив, що новий штам поширюється відчутно швидше, ніж уже відомий, і це сприяє "різкому, експоненціальному зростанню" заражених.

Виступ Метта Генкока в Палаті громад Великобританії. Відео: Sky News / YouTube

19 грудня головний лікар Британії, радник уряду з питань охорони здоров'я, професор Кріс Вітті підтвердив слова міністра про високу швидкість поширення нового типу коронавірусу.

За словами Вітті, доказів, що новий штам коронавірусу призводить до вищого рівня смертності, наразі немає. Професор уточнив, що вже повідомив Всесвітню організацію охорони здоров'я про виявлений новий штам.

Того самого дня прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив, що новий варіант коронавірусу може бути заразнішим на 70%. Про це він повідомив на пресконференції, запис якої опубліковано на його сторінці у Twitter.

"Щодо цього питання [нового штаму вірусу] зберігається значна невизначеність, він може бути на 70% заразнішим, ніж первинний варіант, із яким ми мали справу раніше", – сказав Джонсон, додавши, що поки немає даних, що мутований вірус спричиняє тяжкий перебіг захворювання або високу смертність.

Науковці з урядової консультативної групи щодо нових і таких, що виникають, респіраторних вірусів у Великобританії повідомили, що мутований коронавірус SARS-CoV-2 поширюється серед дітей значно швидше, ніж інші штами. Про це 22 грудня стало відомо з матеріалу агентства Reuters.

23 грудня Генкок заявив про виявлення ще двох випадків штаму коронавірусу, який може бути заразнішим, ніж попередня мутація, повідомляє ВВС. Міністр додав, що обидва випадки підтвердили у громадян, які подорожували в ПАР протягом останніх кількох тижнів. Зараз вони й усі контактні особи перебувають на карантині. Британія вже обмежила авіасполучення з ПАР.

"Цей новий варіант викликає велике занепокоєння, оскільки він усе-таки заразніший і, схоже, мутував далі, ніж новий варіант, який було виявлено у Великобританії", – наводить слова Генкока телеканал Sky News.

Наскільки це серйозно?

За даними британського уряду станом на 24 грудня, у країні від початку пандемії виявили понад 2 млн хворих на COVID-19. Добовий приріст заражених становить понад 39 тис. випадків, а протягом останнього тижня – майже 240 тис., що на 49% більше, ніж упродовж попередніх семи днів.

Понад 35 країн тимчасово зупинило пасажирське сполучення з Великобританією, щоб не допустити поширення нового різновиду коронавірусу на своїх територіях. Зокрема, ідеться про європейські країни, Канаду, Туреччину, Ізраїль, Аргентину та Іран.

Однією з перших країн, яка тимчасово закрила кордони із Британією, стала Франція. Було заборонено не тільки авіа-, а й наземні перевезення, зокрема пасажирські. У повідомленні міністерства закордонних справ Франції йдеться, що заборона дасть змогу підготуватися до безпечного відновлення руху з Великобританії. Із 22 грудня офіційний Париж частково відкрив кордон із Британією.

Фото: ЕРА

Щонайменше до 1 січня 2021 року припинили авіаперевезення з Англії Нідерланди. Влада країни також розглядає додаткові заходи щодо обмеження інших видів транспортних сполучень. Про це йдеться в заяві уряду Нідерландів від 20 грудня.

"Виїзд за кордон пов'язаний зі значним ризиком поширення коронавірусу. Не подорожуйте без крайньої потреби", – ідеться в заяві.

Видання Daily Mail із посиланням на епідеміолога Імперського коледжу Лондона, професора Ніла Фергюсона повідомило, що мутований вірус поширився в усі країни Європи, незважаючи на термінове посилення карантину в самій Великобританії і припинення сполучення з нею континентальної Європи.

Наразі новий штам коронавірусу, виявлений у Великобританії, уже зафіксували в Німеччині, пише Bild. Є інформація, що нову мутацію виявлено вже й у Бразилії, про що повідомив місцевий телеканал O Globo з посиланням на дослідження Національної лабораторії наукових обчислень.

Наскільки небезпечний новий штам коронавірусу

Міністр охорони здоров'я Генкок підкреслював: поки немає доказів, що вакцини не допоможуть від нового штаму.

Нагадаємо, що з 8 грудня у Великобританії проводять вакцинацію проти COVID-19 препаратом BNT162b2, розробленим американською компанією Pfizer спільно з німецькою BioNTech. Першу дозу препарату отримала 90-річна Маргарет Кінан із міста Енніскіллен, розташованого в Північній Ірландії.

За словами міністра охорони здоров'я Німеччини Єнса Шпана, вакцина BNT162b2 буде ефективною проти нового штаму коронавірусу.

Український лікар-імунолог, доктор медичних наук Андрій Волянський у коментарі виданню "ГОРДОН" припустив, що вакцини проти коронавірусу доведеться доопрацьовувати, щоб вони були дієвими.

"Що стосується дієвості вакцини, то тут залишається велике питання: чи будуть вони діяти проти нових штамів? Поки зміни у вірусі не зачіпали основних білків настільки, щоб сказати, що вакцина може бути неефективною, або те, що діагностичні набори не працюватимуть, тому що вірус змінився. Знову ж, зараз можна тільки припускати, наскільки зміни значущі. Але є певна ймовірність того, що, якщо вірус змінився, вакцини можуть бути неефективними. Оскільки їх створювали для попередньої версії вірусу. Це приблизно, як із вакциною проти грипу, яку виробляють під конкретний набір штамів", – вважає Волянський.

Реакція в Україні

Українська влада поки не планує закривати авіасполучення з Великобританією. Про це 21 грудня написав у Telegram міністр інфраструктури Владислав Криклій.

"Ми маємо візовий режим із британцями, що вже обмежує кількість пасажирів між нашими країнами. Зараз рейси виконуються переважно для повернення українців із навчання з-за кордону додому на різдвяні канікули. Будемо вести моніторинг ситуації з COVID-19 у Великобританії й у разі необхідності змінимо це рішення", – заявив Криклій, додатково закликавши співгромадян носити маски та дотримуватися дистанції.

Рішення не закривати авіаперевезення з Британією підтвердив і глава українського МЗС Дмитро Кулеба. На брифінгу 24 грудня він заявив, що повітряне сполучення між Україною та Англією зараз "зведене до критичного мінімуму".

"Ситуація залишається контрольованою. Ми уважно стежимо за розвитком дискусій щодо нового штаму в Євросоюзі і зараз не бачимо підстав повністю закривати авіасполучення із Великобританією. Якщо рівень загрози суттєво збільшиться, ми знову розглянемо це питання, але зараз я вважаю, що ми не маємо ухвалювати поспішних рішень тільки тому, що хтось їх теж ухвалив", – сказав Кулеба.

Що стосується ситуації всередині України, лікар-інфекціоніст Віктор Петров повідомив, що новий штам коронавірусу, виявлений у Великобританії, підтверджено в жителя Закарпатської області, який працює в Чехії. Медик уточнив, що чоловік уже "перехворів на новий штам".

"Україна не має можливості ідентифікувати цей вірус у масовому тестуванні. Але люди, у яких є страховка у країнах ЄС, можуть визначити вже мутований вірус, і таким чином мені вдалося підтвердити, що в Закарпатті вже є випадки інфікування новим штамом вірусу", – сказав Петров.

Станом на 24 грудня в Україні підтвердили 11 490 нових випадків коронавірусної інфекції. Від початку епідемії у країні зафіксовано понад 1 млн випадків зараження, померло 17 395 пацієнтів із COVID-19, одужало 631 435 осіб.