Baku White City

На межі XIX і XX століть нинішня столиця Азербайджану, а тоді – центр Бакинської губернії Російської імперії – Баку пожинав перші плоди нафтового буму. У східній частині утворилося Чорне Місто, яке потім протягом понад століття було центром нафтової промисловості: тут переробляли, зберігали і звідси транспортували нафту. Назва є досить промовистою – це був украй забруднений район, просочений чорною нафтою, де небо завжди було застелене димом. Так було і після встановлення радянської влади, і якийсь час – після набуття Азербайджаном незалежності.

Але із 2006 року промислові об'єкти почали зносити або переносити за місто, очищати забруднені землі й будувати нові магістралі. На території 1650 га почали реалізовувати проєкт Baku White City.

"У ролі головного консультанта проєкту Baku White City виступила всесвітньо визнана міжнародна компанія з інженерного й архітектурного проєктування Atkins (Великобританія). Поряд із азербайджанськими фахівцями до роботи над проєктом залучили відому архітектурну компанію Fosters + Partners, засновану легендарним Норманом Фостером, і американське архітектурне бюро F+A Architects із визнаним досвідом в організації комерційних просторів", – зазначають на сайті проєкту.

Фото: bakuwhitecity.com

Влада стверджує, що Baku White City стане одним із найсучасніших проєктів у світі, які здійснюють в екологічно регенерованій промисловій зоні. Населення нового району становитиме 280 тис. жителів, загальна площа забудови становитиме 15 млн км&³2;.

Baku White City нараховуватиме 10 умовних кварталів, у кожному збираються побудувати свою знакову пам'ятку: це будуть виокремлені оригінальні поодинокі будівлі, структури, мости, а також композиції, що позначають в'їзди. На площі Фонтанів відкриють нову станцію метро, яка стане продовженням наявної гілки.

Водночас новий район розташований усього за 4 км від головної визначної пам'ятки Баку – Дівочої вежі.