Віденські газометри

Чотири газометри – резервуари для зберігання газу – побудували у Відні наприкінці XIX століття, вони стали найбільшими в Європі. Це чотири цегельні циліндри об'ємом по 90 тис. м&³3; кожен, висотою 70 м і діаметром 60 м. У сховищах запасали коксовий газ і звідси його подавали в міську мережу – спочатку тільки для вуличного освітлення, а потім і для приготування їжі, а також обігрівання будинків.

Але до кінця 70-х XX століття місто відмовилося від використання коксового газу і перейшло на природний, а для нього такі великі обсяги сховищ уже були не потрібними. Об'єкти перестали використовувати за прямим призначенням, і вони виявилися покинутими.

У 15-му фільмі бондіани "Іскри з очей", який вийшов 1987 року, агент 007 переправляє перебіжчика із СРСР у Європу – цю частину картини з Тімоті Далтоном у ролі Джеймса Бонда зняли на Віденських газгольдерах.

1995 року четверо учасників виграли конкурс ідей із перебудови газосховища. Це було архітектурне бюро Coop Himmelb(l)au, а також архітектори Жан Нувель, Вільґельм Гольцбауер і Манфред Ведорн. У підсумку всередині колишніх газосховищ побудували житлові квартири, офіси й магазини, тоді як зовнішній вигляд – зовнішні стіни і дахи – залишився практично незайманим. 2001 року комплекс офіційно відкрили.

Фото: depositphotos.com

Тепер у колишніх газосховищах – концертна зала на 3 тис. осіб, є кінотеатр. Тут також розташований муніципальний архів. Житлових квартир – приблизно 800, зокрема кімнати студентського гуртожитку. Постійно в газгольдерах живе приблизно 1600 людей.

Житлові газові сховища є не тільки у Відні, такий варіант редевелопменту застосували й у Лондоні. У столиці Великобританії у трьох газгольдерах, які перенесли з початкового місця, облаштували 145 квартир і відкрили комплекс 2018 року.