Ключову роль у забороні УПЦ МП зіграли СБУ і Малюк

Фото: Олександр Черненко / Facebook

Закриття проєкту "Матушка Русь".

Переглядав учора, як Рада поставила, сподіваюсь, остаточну крапку в існуванні в Україні московської церкви. Згадав листопад 2022 року. "Звон плывет, плывет на Россией, пробуждается матушка Русь", – саме такі пісні співали тоді в Лаврі в центрі Києва. Співали на фоні щоденних смертей в Україні від рук окупанта. Після Бучі й Маріуполя. Після регулярних ракетних атак на Київ. Співали, бо були певні у своїй безкарності. Це ж Павло Мерседес заправляє. Йому все зійде з рук. Як це було всі роки незалежності.

Але цього разу сталося інакше. Ключову роль тут, як на мене, зіграли СБУ і її голова Василь Малюк. Після того як Малюк очолив СБУ, уперше за період незалежності служба почала системно викривати цих поплічників Кремля. Нагадаю, що перед голосуванням у першому читанні Малюк звернувся до депутатів із листом, у якому прямо вказував на те, що УПЦ МП є структурним підрозділом РПЦ в Україні.

По суті, учорашнє рішення Ради прийняте з урахуванням зібраних доказів. Із початку повномасштабного вторгнення за матеріалами СБУ відкрито кримінальні провадження щодо понад 100 представників УПЦ МП, майже 50 із них уже повідомлено про підозру, а 25 отримали судові вироки. При цьому докази СБУ вплинули на суспільну думку: соціологічні опитування демонстрували, що абсолютна більшість виступає за заборону УПЦ МП. Це, в свою чергу, певен, змусило депутатів ухвалити відповідне рішення.

Відмічу, що наявні в СБУ кримінальні провадження не мають нічого спільного з тиском на церковне середовище. Представники УПЦ МП багато років займалися різноманітною підривною діяльністю. Це був один із головних інструментів впливу з боку РФ на значну частину українського суспільства. Із початком великої війни представники УПЦ МП не лише агітували за "русский мир", але й збирали інформацію для ворога, були корегувальниками й навідниками вогню. Найбільш поширені злочини представників УПЦ МП: колабораційна діяльність, державна зрада, пособництво державі-агресору, посягання на територіальну цілісність України.

Цікаво, як зараз себе почуває колись всесильний Паша Мерседес? Фігурант справи СБУ, автор виразу "Mercedes – не розкіш, а засіб пересування", який радів захопленню росіянами Херсона, розповідав, що Україна провокує РФ, і називав українських військових "ублюдками". "Звон над Россией" тепер може "звонить" хіба в голові цього діяча. Прийшов час платити по рахунках, які ви накопичували більше ніж 30 років.

Джерело: "Цензор.НЕТ"