Переговорну групу з обміну полоненими з РФ розширять – Малюк

З полоненими окупантами працюють військова контррозвідка й слідчі СБУ, зазначив Малюк
Фото: ssu.gov.ua

Українську переговорну групу, яка займалася підготовкою обмінів полоненими з країною-агресором РФ, розширюють, заявив голова Служби безпеки України Василь Малюк. Про це він сказав на брифінгу 15 серпня, повідомив пресцентр СБУ.

До групи, яка готувала обміни від імені координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, входитимуть, зокрема, представники СБУ, Головного управління розвідки Міноборони, Міністерства внутрішніх справ, Служби зовнішньої розвідки та омбудсмена.

"Я впевнений, що саме такий варіант дасть змогу об'єднати наші зусилля й більш ефективно боротися за кожного захисника України, щоб повертати їх додому. Саме синергія та поєднання наших зусиль якнайшвидше дасть відповідні плоди", – заявив Малюк.

Очільник СБУ наголосив, що це стосується організації повернення не лише військовослужбовців, а й цивільних, зокрема тих, кого Росія незаконно утримує ще з 2014 року.

Малюк підтвердив, що під час боїв у Курській області Росії спецпризначенці СБУ взяли в полон понад 100 військовослужбовців Росії, серед яких є офіцери й представники підрозділу "Ахмат". Зараз із полоненими працюють військова контррозвідка й слідчі СБУ.

При координаційному штабі створять громадську раду і координувальний орган, до якого увійдуть керівники причетних до роботи штабу структур, повідомив на цьому самому брифінгу начальник ГУР, керівник коордштабу Кирило Буданов. Про це написала пресслужба штабу. 

Буданов озвучив принципи, за якими проводитимуть переговори про звільнення полонених: Україна насамперед вимагає повернення важкохворих і важкопоранених, а також жінок. Перевагу віддаватимуть тим, хто найдовше перебуває в полоні.

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення Україні вдалося повернути додому 3405 полонених, повідомив 17 липня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Президент України Володимир Зеленський заявляв, що проводять і непублічні обміни, зокрема просто на полі бою.

Генпрокурор України Андрій Костін заявляв, що приблизно 90% українських військовополонених пройшли через тортури, зґвалтування, погрози сексуального насильства чи інші форми жорстокого поводження.

За неофіційними даними Лубінця, російські окупанти утримують, окрім військовополонених, приблизно 28 тис. цивільних українців. Обмінювати "цивільних на цивільних" забороняє міжнародне гуманітарне право.