Нова модернізація морських дронів СБУ: міжнародні партнери поставили найвищу оцінку

Фото: Олександр Черненко / Facebook

З початку 2022 року уважно стежу за тональністю західної преси. Від абсолютної підтримки в перший рік, до, скажімо так, різних оцінок на рік третій. Однак є тема, про яку західна преса пише виключно схвально. Мова йде про морські дрони СБУ.

Учора американське видання The Wall Street Journal розповіло невідомі деталі унікальних спецоперацій з використанням Sea Baby. Завдяки тому, що морські дрони заклали понад 15 підводних мін поблизу акваторії Кримського півострова, Служба безпеки уразила щонайменше чотири ворожі кораблі. Вибухівка була встановлена на маршрутах, якими користуються виключно військові кораблі ворога. При цьому нагадаю, що всього уражено морськими дронами вже 11 російських кораблів.

Які висновки із цих подробиць? По-перше, можемо констатувати, що в битві за Чорне море команда Малюка весь час знаходиться на крок попереду росіян. Як тільки у ворога думають, що адаптувалися, у службі знаходять нове рішення. І відбувається новий, несподіваний удар, до якого ворог не підготовлений. Так, морські дрони вже обладнали системою реактивного залпового вогню. Тепер вони здатні проводити мінування. Служба стала генератором нових військових і технічних ідей у війні, у короткі строки запустивши у виробництво нову розробку й постійно працюючи над її вдосконаленням.

По-друге, нова модернізація морських дронів отримала найвищу оцінку американців. А я нагадаю, що публікації від The Wall Street Journal передували декілька репортажів CNN, а американський історик Тімоті Снайдер назвав морські перемоги України ключовою подією 2023 року.

Зазначу, мова йде про унікальну розробку, яка вперше застосовується в бойових умовах. Російський корабель вивели з ладу міною, яку за 400 км приніс безпілотник СБУ, – це був ракетний корвет "Самум" восени 2023 року. Наступними були патрульний катер "Павел Державин" і великий буксир, який ішов йому на допомогу. Також на міні від Sea Baby підірвався один із двох сучасних протимінних кораблів, які стоять на службі у РФ. "Ми робимо багато речей, які не робив ніхто у світі", – цитує американське видання інженерів-розробників із СБУ.

Чому для України важливі такі публікації в американській пресі? У США люблять переможців й історії успіхів. Й імідж України як країни-переможця на морі завдяки власним розробкам у рік виборів у США особливо цінний. Виділяти зброю й допомагати будуть успішним.

Джерело: "Цензор.НЕТ"