Найстаріший і найбільший винзавод Криму "Массандра" можуть розірвати на шматки землі для друзів Путіна

Фото: Александр Лиев / Facebook

Потенційним покупцям винзаводу "Массандра", серед яких люди з оточення президента РФ Володимира Путіна, загрожують українські та міжнародні санкції за операції із захопленим у Криму майном, зазначив колишній міністр курортів і туризму Автономної Республіки Крим Олександр Лієв.

Новітня історія "Масандри".

Після анексії Криму український концерн "Масандра" спочатку потрапив під так звану націоналізацію, а незабаром був оголошений власністю управління справами президента Росії. Зараз російський "парламент Криму" узгодив приватизацію підприємства.

На торги виставлені 100% акцій АТ "Виробничо-аграрне об'єднання "Масандра" із початковою вартістю 5,3 млрд рублів. 11 тис. гектарів землі та 4 тис. гектарів виноградників, а загальна площа будівель і споруд "Масандри" становить 990 тис. квадратних метрів, вони розташовані в Ялтинському, Алуштинському, Судацькому регіонах. Аукціон призначили на 14 грудня. Найстаріший і найбільший винзавод Криму може бути розірвано на шматки землі для друзів Пу.

Потенційним покупцям "Масандри" загрожують українські та міжнародні санкції за операції із захопленим у Криму майном. Надважливим буде суспільний резонанс і жорстка позиція нашої влади.

І тут треба пригадати наступне. У 2015 році Міністерство аграрної політики та продовольства України на чолі з Олексієм Павленком налагодило випуск вин під ТМ "Масандра" і "Новий Світ" на українських заводах. Адже, якщо торгова марка не використовується три роки, юридичне право на неї може бути втрачено. Необхідно було дати українським підприємствам юридичну можливість випускати вина під відповідними кримськими торговими марками. Це давало можливість збереження для України традиційних ринків кримських вин. У той час я працював в команді Павленка і відповідав за переведення виробництва з Криму на материк.

Тоді Бренди "Масандра" і "Новий Світ" ми зберегли за Україною. Вдалося повністю перереєструвати виноробні на території материкової України як юридичні особи. У виноробстві дуже важливий бренд – це 50–60% вартості товару. Так ось, "Магарач" або "Масандра", всесвітньо відомий бренд "Новий Світ" – це бренди, які мають свою вартість, і це цінні бренди, тому нашим завданням було їх урятувати. У 2015–2016 році ми налагодили виробництво ігристих вин під ТМ "Новий Світ" на Харківському заводі шампанських вин, а "Масандри" – в Одесі.

У березні 2016-го наша команда пішла з Мінагропроду.

У 2017 році проти материкової "Масандри" запровадила економічні обмеження українська влада. Так. Це саме так. Підприємство зупинилося. Відтак у санкційному списку опинилося дві "Масандри". Та, що працює в окупованому Криму, – федеральне державне унітарне підприємство "Виробничо-аграрне об’єднання "Масандра" в управлінні справами президента Російської Федерації, – і та, що працює на материковій Україні, – державний концерн "Національне виробничо-аграрне об’єднання "Масандра".

Із 1 листопада закінчились свідоцтва на торговельні марки, якими понад століття володіє кримська виноробня. Це означає, що тепер державний концерн "Масандра", зареєстрований на материковій Україні, втрачає право власності на своє ж вино. Саме через санкції "Масандра" не може продовжити свідоцтва на свої ж торгові марки. Наразі в концерну 66 свідоцтв на власну продукцію.

Це сумна історія. Історія, яка показує реальний стан справ із кримським питанням і його "пріоритетністю". 

Джерело: Александр Лиєв / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора