Митрополит Павло багато років був депутатом від Партії регіонів. Створюючи свою мережу впливу, вони збільшували кількість церков МП у геометричній прогресії

Фото: Алексей Давиденко / Facebook

Як намісник Лаври Павло і Партія регіонів багато років створювали мережу впливу в Києві.

Мало хто пам'ятає. Павло багато років був депутатом від Партії регіонів у Київраді. Він майже не з'являвся в сесійній залі, але всі потрібні РПЦ МП рішення вміло голосувалися в залі завдяки тим депутатам, які були квотою церкви у списках регіоналів.

Мало хто знає. Кожного скликання у складі депутатів фракції Парії регіонів обов'язково був як мінімум один лобіст по квоті Московського патріархату.

Тоді я цього не розумів. А ось зараз чітко розумію, що таких депутатів – лобістів інтересів РПЦ МП вони, мабуть, відряджали у складі Партії регіонів в усі міські й обласні ради по Україні, включно з Верховною Радою.

Саме так вони створили таку величезну мережу свого впливу на території нашого міста і нашої країни.

Усі ці роки і за часів Черновецького, і за часів Попова майже кожної сесії Київради депутати від Партії регіонів пачками виносили на голосування проєкти рішень про відведення в різних районах Києва ділянок під будівництва церков саме РПЦ МП. Виключно РПЦ МП.

Саме так кількість церков і храмів МП збільшувалася у спальних районах міста в геометричній прогресії, і жодна інша конфесія не мала навіть мрії про 1/100 такої представленості, яку мали вони.

І так. Можна було б зараз не згадувати, звідки справді взявся такий вплив РПЦ МП в Україні, якби саме ця церква не благословляла кожного дня тисячі російських солдатів на знищення українців та України.

І якщо Києво-Печерська лавра – це їхній символ присутності, то тисячі церков по всій Україні – це їхній щоденний вплив, а митрополит Павло – один із головних агентів цього впливу.

Я писав у Facebook про настоятеля Павла ще 10 років тому, коли я був в опозиції Київради, а він був депутатом Київради від Партії регіонів. Його картка вміло голосувала за скандальні земельні й майнові питання, коли сам Павло роками не з'являється на сесіях.

У той раз вони пробували проголосувати незаконну приватизацію десятків об'єктів культурної спадщини Києва, і його віртуальний голос став вирішальним.

Я не знаю, чи потрібно зараз меру Києва розпочинати ревізію тих сотень рішень, але ми точно повинні зробити висновки з методів розповсюдження ворожого московського впливу в Україні, щоб ніколи знову це не повторилося.

Джерело: Алексей Давиденко / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора