Найближчими днями можна спостерігати суттєвий відтік тих туристів, хто наважився під час війни спланувати відпочинок в окупованому Криму

Фото: EPA

Саме сьогодні буде цікаво прочитати цей наш новий текст: "Крим під час Великої війни. (2) "Нові форми туризму": екстремальний туризм під обстрілами. Кількість екстремалів".

А стисло так: за перші два місяці літнього курортного сезону 2023 року в окупованому Криму сталося як мінімум 39 атак із використанням безпілотників і ракет на військові й інфраструктурні об'єкти. 10 із них безпосередньо вплинули на транспортні перевезення – автомобільні та/або залізничні.

Звертає увагу, що основний курортно-туристичний регіон Криму – Південний берег, тобто Велика Ялта і Велика Алушта, відсутні на карті повітряних атак. Однак це не означає, що російські туристи там почуваються в безпеці.

Автори, які на власному багаторічному досвіді знають, як виглядають набережні та площі основних курортних міст Кримського півострова під час високого сезону, впевнено роблять висновок, що у 2023 році масового туристичного потоку у Криму просто немає як такого.

Більше того, є всі підстави припускати, що в найближчі дні може спостерігатися суттєвий відтік тих туристів, хто наважився під час війни спланувати відпочинок в окупованому Криму або відправити на півострів своїх дітей (які автоматично взяли на себе роль "живого щита").

Коли ви зустрічаєте у ЗМІ офіційні оцінки туристичного потоку у Крим, треба розуміти, що вони мають пропагандистський характер і є завищеними у два-три і навіть у чотири рази.

Реальний розмір туристичного потоку до окупованого півострова у 2022 році можна оцінити в розмірі до 1,5 млн осіб, а в поточному 2023 році він, за наявними даними зменшення бронювань, може бути оцінений у розмірі до 1 млн осіб у річному вимірі (за умови, якщо сезон 2023 року все ж буде продовжуватися у вигляді "екстремального туризму під обстрілами").

Джерело: Andrii Klymenko / Facebook