Кремль обмежує поширення інформації про удари по Криму, щоб уникнути паніки – ISW

Прокремлівські блогери мовчать про удар по Чонгарському мосту
Фото: Николаевский Ванёк / Telegram (архів)

Поведінка російських "воєнкорів" демонструє, що влада РФ, імовірно, заборонила підконтрольним журналістам і блогерам висвітлювати удари по анексованому Криму через ризик виникнення паніки. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) про ситуацію в Україні за 2 серпня.

Після удару 29 липня по мосту Чонгар, який окупанти використовують зокрема для військової логістики, більшість російських блогерів мовчала, а кілька обраних каналів просто репостили зображення завданих збитків протягом наступних днів. Деякі "воєнні блогери" розкритикували інших блогерів, які виклали фотографії руйнувань унаслідок ударів поблизу Севастополя й на Чонгарському мості у Криму.

Аналітики ISW вважають, що в такий спосіб вони, імовірно, виконували замовлення Кремля щодо штучного обмеження інформації про події на окупованому півострові. На думку експертів, висвітлення подій у Криму створило значну напруженість у російському інформаційному просторі. Російська влада, зокрема кримська окупаційна адміністрація, зацікавлена в обмеженні поширення інформації про удари і їхні наслідки для російської логістики через Крим через побоювання, що ця інформація спричинить паніку серед населення і поставить під сумнів здатність Росії обороняти окуповану територію.

Також в ISW вважають, що російська влада не хоче зайвий раз виставляти в непоказному вигляді начальника Генерального штабу РФ Валерія Герасимова, який відповідає за оборону Криму.

Контекст:

29 липня Центр стратегічних комунікацій Збройних сил України повідомив, що українські військові уразили Чонгарський міст на адмінкордоні з Кримом. Глава об'єднаного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк назвала удар "філігранним" і наголосила, що окупантам знову доведеться перебудовувати логістику й шукати об'їзні шляхи для сполучення із Кримом.

По Чонгарському мосту вже завдавали ударів, зокрема вранці 22 червня. Про удар по автомобільному мосту через Сиваш і закриття руху ним повідомили місцеві Telegram-канали. Відомо, що міст було пробито наскрізь у двох місцях. Російські ЗМІ писали, що ударів завдали як по основному (робочому), так і по дублювальному мосту через Чонгар. Пізніше окупанти оголосили, що відремонтували Чонгарський міст.