Почалася епідемія кашлюку: 5 тис. випадків за шість місяців, але реальна кількість значно вища, бо дорослих в Україні на нього ніколи не діагностували

Фото: Андрій Волянський / Facebook

Кашлюк. Епідемія почалася.

Центр громадського здоровʼя України виклав дані інфекційної захворюваності за червень. Очікували на підйом кору в поточному році, але поки що маємо епідемію кашлюку. Подібна ситуація спостерігається в ЄС і Великобританії.

Що важливо? Зафіксовано майже 5 тис. випадків за шість місяців, але реальна кількість значно вища, оскільки кашлюк у дорослих в Україні не діагностують (ніколи не діагностували). Наприклад, у Великобританії за пʼять місяців 2024 року на кашлюк захворіло 3542 дитини віком 0–14 років і 4057 осіб віком 15+. Клінічні прояви кардинально різняться: у дітей, особливо молодшого віку, це важкі приступи спазматичного кашлю вночі, у дорослих зазвичай сухий тривалий кашель.

Кашлюк – вакцинокерована інфекція, але післявакцинальний захист нетривалий, лише кілька років. Тому потрібно вакцинувати підлітків і дорослих. Коли? Коли знижується захисний рівень антитіл. Як це виявити? Достатньо простого кількісного тесту ІФА. Чим щепити? Вакцина "Бустрикс" (АаКДП).

За нашим календарем останнє щеплення проти кашлюку робиться в півтора року. І все. Потім лише за власним бажанням і за власні кошти. Це маячня, ідіотизм авторів наказу. Дітей, старших за 18 місяців, і підлітків необхідно щепити ще один-два рази, наприклад, у шість і 16 років.

Далі буде. Робіть тест незалежно від віку. Якщо захист низький – вакцинуйтеся.

Джерело: Андрій Волянський / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора