Хоча США розглядають Індію як партнера в контексті конкуренції з Китаєм, індійці стілець свій ще не обрали й називають це "нейтралітет"

Фото: Anton Shvets / Facebook

Там зараз на Reuters пишуть, що індійські нафтопереробні компанії домовляються з Росією із приводу імпорту нафти. Написали про Nayara Energy та Reliance Industries. Начебто вже підписали контракти на імпорт. І далі підписуватимуть. Не дарма ж Моді з Путіним зажимався.

Ну, це було очевидно, бо Росія зараз – найбільший постачальник нафти до Індії. І для імпорту з Росії в індійців дійсно прям усі зірки склалися.

Раніше індійці імпортували нафту із Саудівської Аравії. Вони-то й зараз імпортують, але вже не в такій кількості. Це невигідно. Ось росіяни навіть знижку роблять, бо ніхто на Заході вже так активно не рветься купувати їхню нафту через санкції. А індійці радіють. Бо у травні, наприклад, різниця між нафтою на ринках Саудівської Аравії та Росії була $5–$6 за барель. Російська, звісно, дешевша.

Тепер у відсотках. Більше 85% індійської нафти – це імпорт. З усієї імпортованої нафти десь 40% – це російська. Усе просто. Індії потрібна нафта, купувати дорого вони не можуть, а росіяни готові продавати за зниженими цінами, аби купили. Це банальна вигода.

І хоча Штати якось там розглядають Індію як партнера в контексті конкуренції з Китаєм, індійці стілець свій ще не обрали й називають це нейтралітетом.

Джерело: Антон Швець (Шуецький канал) / Telegram

Опубліковано з особистого дозволу автора