Росіяни передають Китаю технології разом із практичними поясненнями. Це непокоїть Вашингтон

Фото: Anton Shvets / Facebook

Заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл видав заяву, що Китай допомагає Росії воювати, а росіяни передають свої надсекретні військові технології натомість. Каже, що Китай не тільки продає товари подвійного призначення, а реально допомагає росіянам на війні. А Росія у відповідь на всю цю допомогу підтримує китайців у тих сферах, де вони раніше навіть не взаємодіяли. Це підводні човни, авіаційна техніка, ракетний потенціал і так далі.

Складно сказати, що насправді має на думці пан Кемпбелл, коли каже про суттєву військову допомогу. Бо якщо мова тут іде про конкретну допомогу війську, то хотілося б почути безпосередньо номенклатуру боєприпасів, бойової техніки або чогось такого, що передає Росії Китай. А ми, якщо чесно, такого поки не бачимо.

Можливо, вся ситуація в тому, що Китай насправді не передає свої боєприпаси чи техніку безпосередньо росіянам, а якось фінансує, наприклад, КНДР або Іран, щоб ті передавали свої боєприпаси. Або докладає до цього дипломатичні зусилля.

Мені скоріше здається, що тут пан Кемпбелл каже про безпосередню допомогу російському ВПК коштом китайського обладнання, сировини або ще чогось такого, що безпосередньо постачається на підприємства ВПК, які потім і постачають щось для армії. Тому він і каже, що це не товари подвійного призначення, типу БПЛА, Mavic, а щось конкретне, що стосується, як він там каже, російської військової машини.

Тому треба розуміти, що насправді єдина причина цієї заяви не в тому, що змінилася якась позиція Китаю стосовно Росії. А в тому, що змінилася якась позиція Росії стосовно Китаю. І насправді ми бачимо, як Вашингтон занепокоєний тим, що Росія передає Китаю певні технології підводних човнів, ракет і всякого такого іншого.

Бо передають технології разом, так би мовити, з виробничою практикою. Тобто дають розуміння того, як це все виготовляти, як воно працює на практиці. І саме це непокоїть Вашингтон.

Ми вже бачили схоже занепокоєння Вашингтона в питанні "Мотор Січі". Проблема не в кресленнях, не в усякій такій фігні, а в людях, які прямо знають, як щось виробити. І от цього саме не бажає Вашингтон.

Так сильно, що через це вони нарешті вирішили помітити, що "о боже, Китай якось там допомагає Росії". Саме це вони намагаються використовувати як якийсь тиск, аби не тільки самостійно впливати на Китай, а й заручитися підтримкою Євросоюзу. У тому фактично й суть цих усіх заяв. Європа може більше допомогти тиснути на Китай.

Тобто проблема не в тому, що Китай щось змінив у своїй поведінці, а в тому, що це зробила Росія. Це у Штатах і хочуть виправити.

Джерело: Антон Швець (Шуецький канал) / Telegram

Опубліковано з особистого дозволу автора