Заходу потрібно відмовитись від ілюзії, начебто можна досягти миру на Донбасі, доки Крим залишається під російською окупацією

Фото: Арсеній Яценюк / Facebook

У 2020 році, реагуючи на громадянське піднесення в Білорусі і початок нового загострення становища в нашій частині Європи, я закликав західні столиці розробити новий план для Східної Європи. Саме так називалася моя стаття в газеті Financial Times.

Головна суть – Грузії, Молдові та Україні, а в майбутньому вільній Білорусі треба дати ясний сигнал про досяжність мети вступу до ЄС і НАТО та за умови виконання чітких планів дій – її реалістичність.

Така позиція отримала вчора важливий і своєрідний розвиток. У Брюсселі керівники України, Грузії і Молдови разом звернулися до ЄС визнати європейську перспективу наших країн, а іншими словами – перспективу повноцінного членства в інституціях об’єднаної Європи. Поява такого тріо на європейській арені – це правильний крок, який радо вітаю.

Загалом замість образ, конфліктів і протистояння нинішній владі в Україні варто втілювати в життя всі конструктивні ідеї на захист національної безпеки і європейського майбутнього, які пропонують представники опозиції і громадянського суспільства.

Сподіваюся, що в майбутньому й інші елементи, запропоновані на сторінках FT, теж знайдуть своє втілення.

Захід має відмовитися від ілюзій про можливість перезавантаження відносин із Росією. Замість спроб перезавантажити відносини з Росією слід посилити тиск і перезавантажити процес мирного врегулювання всіх збройних конфліктів, розгорнутих Москвою в нашому регіоні.

Треба відмовитися від ілюзії, начебто можна досягти миру на Донбасі, доки Крим залишається під російською окупацією. Ці питання не можуть залишатися розмежованими. Нових підходів потребують процеси мирного врегулювання у Грузії та Молдові.

Треба ініціювати проведення зустрічі високого рівня для формування нового підходу до вирішення заморожених конфліктів у нашому регіоні.

Наш регіон потребує інвестицій та фінансової підтримки від західних партнерів, своєрідного "інвестиційного втручання".

Держави нашого регіону мають бути запрошені до членства в таких групах країн ЄС, як "Ініціатива трьох морів", та інших інфраструктурних ініціативах.

Потрібно створити регіональний фонд для протидії антизахідній пропаганді та для захисту свободи слова.

Це – суть нового плану для Східної Європи. І ми його обов’язково реалізуємо.

Джерело: Арсеній Яценюк / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора