Ми, на жаль, дуже бідні як країна, але без засобів на прожиття не має залишитися в цей кризовий час жодна людина

Фото: Vyacheslav Abroskin / Facebook

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков висловив свою думку про те, якими мають бути заходи уряду щодо українців, які втратили роботу на період карантину через коронавірус.

Будемо чесними – більшість людей в Україні живе, не маючи суттєвих фінансових накопичень – багато сімей живе, що називається, від зарплати до зарплати.

А у нас коронавірус і карантин. Багато підприємств зупиняється, карантинні заходи змушують закриватися примусово багато маленьких компаній і бізнесів.

Мине місяць, і в людей може банально не вистачати коштів, щоб підтримати себе, сім'ю – купити їжу та ліки. Для багатьох це проблема і страх №1 зараз. Це – на жаль, факт, який не можна не враховувати.

В уряді разом із прем'єром і президентом ми активно обговорюємо цю проблему, і, переконаний, буде швидке рішення. Ні, не так, як при комунізмі – кожному за потребою, ми, на жаль занадто бідні як країна для цього, але без засобів на прожиття не має залишитися в цей кризовий час жодна людина!

Вам уже відомо про президентську пропозицію доплат 1000 грн пенсіонерам. Але розробляють й інші заходи.

Моя позиція і пропозиції:

Захід №1

Має бути введено спеціальні виплати з державного бюджету – як кризове забезпечення через вимушене безробіття. Для тих, хто в період карантину залишився без засобів існування, потрібно розробити механізм доступної, простої допомоги – без черг у соцзабезах і бюрократії.

Скільки? Не знаю, не впевнений – треба прорахувати з можливостей бюджету і продумати весь ланцюжок наслідків. Але, враховуючи пільги на комуналку під час карантину та інші заходи, про які скажу далі, гадаю, державна допомога на продукти та ліки – допомога через вимушене безробіття на час карантину – має становити приблизно 2500–3000 грн на місяць.

Захід №2

На час карантину передбачити пільги з низки комунальних платежів до 50–75%.

Захід № 3

На державному рівні, на час карантину, зупинити нарахування %% ставок за категоріями кредитів для приватних осіб – домовившись із банками-кредиторами в межах механізму можливого компенсаторного регулювання фіскального навантаження.

Зупинити виконавчі провадження щодо вилучення боргів і майна у приватних осіб на час дії карантину.

Захід №4

На державних підприємствах і держслужбі, підприємствах бюджетного фінансування заборонити звільнення працівників або відправлення їх у неоплачувані відпустки. Компенсації втрат та витрат на цих підприємствах відрегулювати в міжбюджетних та господарських відносинах, не перекладаючи це на людей.

Звернутися до підприємств інших форм власності – по змозі (зрозуміло, що маленькі не зможуть) – дотримуватися таких дій.

Ні, я не комуніст, не фантазер і реально розумію, що в держави й зараз бюджет тріщить по швах – грошей немає, а на тлі наближення світової економічної кризи й зовсім труднощі катастрофічні. Доведеться на кілька місяців вдатися до екстраординарних кроків. Макрофінансових та економічних.

Які? Моя позиція:

1. Верховній Раді – негайно переглянути державний бюджет: створити спеціальний стабілізаційний фонд, із якого профінансувати антикризові заходи.

2. Збільшити дефіцит держбюджету – суттєво, імовірно, але, як мені здається, на 200 мільярдів щонайменше. Не соромлячись! Такий виклик часу. Мені шкода, але доведеться.

3. Провести секвестр бюджету – скоротивши витрати на некритичні за теперішніх часів вкладення та інвестиції. Не допускаючи збитку за лінією оборони й безпеки. Мені шкода, але доведеться.

4. Обов'язково укласти угоду з Міжнародним валютним фондом, заручившись підтримкою в антикризових заходах і отримавши фінансування за програмами допомоги, зокрема за програмою підтримки у зв'язку з пандемією коронавірусу.

5. Негайно і в найкоротші терміни провести реструктуризацію зовнішніх боргів України, суттєво скоротивши навантаження з виплат відсотків та основного боргу протягом найближчих років.

6. Жорстко припиняти спекуляції на валютному ринку і виведення антикризової гривневої маси на валютний ринок, застосовуючи законодавчі та сполучні механізми.

6. У жодному разі не згортати великих інвестиційних проєктів у країні – одразу після закінчення карантину – і відновити відразу після закінчення карантину ті проєкти, які дають мультиплікатор для всієї економіки – дороги, іпотека, металургія, енергетика, машинобудування.

7. Ухвалити спеціальну програму доступних кредитних ресурсів для бізнесу – від малого до великого – за низькими ставками 5–7% річних через рефінансування комерційних банків із боку Національного банку України.

8. Передбачити спеціальні заходи щодо встановлення паритету в зовнішньоторговельному балансі, стимулюючи імпортозаміщення.

Зупинюся – це, зрештою, не вивірена програма і точно не агітка, а лише основні принципи та необхідні заходи, яких вважаю за потрібне вжити, з компетентним глибоким аналізом, корекцією і комплексом інших дій.

Сьогодні просто хотів сказати: без цих та інших екстраординарних заходів нам буде дуже складно! Людям буде дуже складно! І тому треба діяти, захищаючи людей, балансуючи економіку в умовах, яких ще не було. Діяти рішуче, швидко й чітко.

Пандемія накочує на Україну, у нас ще є кілька днів, але дуже скоро всі сили держави будуть зосереджені на медичних проблемах, боротьбі за життя людей, порядку та системі життєзабезпечення кожного українця у цей непростий період.

Тому саме час вирішити кілька головних структурних питань і чесно говорити про це із суспільством. Чому і написав – важливо, щоб кожен із вас знав, що готують і обговорюють. І в якій усі ми опинилися в непростій ситуації.

А втім, життя, як не крути, – низка непростих ситуацій. Бережіть себе! Прорвемося! Залишаймося оптимістами!

P.S. Під ранок Нацгвардія у супроводі медиків почне доправлення тест-систем коронавірусу, які надійшли, по областях (авіацією та спецавтомобілями). До кінця дня понеділка достатня кількість тестів буде в усіх областях країни.

Джерело: Арсен Аваков / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора