Ми потрапили в черговий пакет замовлень ракет у США і матимемо постачання щонайменше в наступні чотири роки

Фото: Данило Гетманцев / Facebook

Міністерство оборони США уклало контракт на виготовлення нової партії ракет AMRAAM.

Їх виробник – корпорація Raytheon Co. – отримає від Пентагону майже $1,2 млрд, на які мають бути випущені за фіксованою ціною згадані Advanced Medium Range Air-to-Air Missile, або AMRAAM.

Це основна зброя для літаків практично всіх типів – F-15, F-16, F-18, Eurofighter Typhoon, JAS 39 Gripen, а також добре відомих в Україні зенітних ракетних комплексів NASAMS.

Реалізація нинішнього контракту (його позначено як "виробничий лот 38") має бути завершена до 31 грудня 2028 року.

Чим ця новина цікава для нас?

Тим, що з виділених близько $1,2 млрд для потреб американської армії замовлено продукції на $593 млн, тоді як майже $603 млн буде реалізовано через Foreign Military Sales funds. Повідомлено, що ракети із цього "лота" отримають 12 держав – Бахрейн, Болгарія, Канада, Фінляндія, Німеччина, Угорщина, Італія, Японія, Норвегія, Швейцарія, Великобританія й Україна.

Термін виконання контракту – кінець 2028 року – не повинен нас засмучувати, адже наразі в роботі попередній "виробничий лот 37", замовлений улітку минулого року зі строком реалізації 31 січня 2027 року. Цей контракт укладений на суму $1,15 млрд, однак для іноземних отримувачів його частка складає $449 млн, і розділяться виготовлені ракети на 18 країн, серед яких також є й Україна.

Отже, ми потрапили в черговий пакет замовлень і матимемо постачання в наступні як мінімум чотири роки. При цьому кожний новий "лот" передбачає виготовлення "вдосконалених" ракет. Не буду втомлювати читачів зазначенням модифікацій, але це безперервний процес, і те, що ми отримуватимемо зараз і в наступні роки, буде досконалішим, ніж те, що вироблялося п'ять чи 10 років тому. Приміром, остання модифікація AIM-120D-3 має найбільшу серед усіх попередніх поколінь дальність, а разом з AMRAAM-AXE для NASAMS вони мають опцію Function Refresh (F3R) – тобто можливість постійно оновлювати майбутні вдосконалення програмного забезпечення в системі наведення ракети.

Ми дуже вдячні за численні пакети військової допомоги, які США виділяють за програмою президентських повноважень із вивільнення запасів, адже вони дозволяють доставляти необхідну нам зброю досить оперативно, практично зі складів.

Однак не варто пояснювати різницю між тим, що було виготовлено давно, і тим, що виробляється зараз і вироблятиметься завтра, зокрема в питаннях доступних завдяки новим розробкам і вдосконаленням спроможностей. Та й слід пам'ятати, що наявні запаси на складах не є безмежними, і у війні такої інтенсивності ми поступово наближаємося до їх вичерпання.

Тому для нас украй важливо поступово переносити акцент на сучасну зброю, яка йтиме з виробництв, а далі – хочеться про це помріяти – і самим входити у виробничі ланцюги світових лідерів ОПК.

Джерело: Данило Гетманцев / Telegram