Литва вклала €10 млн у виробництво української далекобійної ракети "Паляниця" – Науседа

Науседа оголосив про вкладення в українську ППО на пресконференції із Зеленським
Фото: ЕРА

Литва шукає нові можливості для посилення протиповітряної оборони України, котра захищається від агресії Росії. Про це президент Литви Гітанас Науседа повідомив 12 вересня під час пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським, запис якої глава Української держави опублікував у Telegram.

За його словами, ідеться про придбання й передання силам оборони додаткових систем ППО малої дальності. Окрім того, Литва інвестувала €10 млн у виробництво української далекобійної зброї – ракети "Паляниця".

"Ми вивчаємо можливість придбання ЗРК малої дальності. Сподіваюся, що протягом двох-трьох тижнів ми матимемо позитивний результат і зможемо якнайшвидше передати ці системи українцям", – сказав він.

Литва закликає союзників негайно передати Україні нові винищувачі й системи ППО, а також ракети великої дальності й дозволити використовувати їх по території країни-агресора РФ, зазначив Науседа на пресконференції.

Про те, що Україна отримає €10 млн від Литви на закупівлю ракет українського виробництва "Паляниця", 6 вересня за підсумками засідання контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" повідомив уже колишній глава Мінстратегпрому Олександр Камишін.

Контекст:

24 серпня Зеленський повідомив, що Україна цього дня вперше застосувала нову ракету-дрон "Паляниця" вітчизняного виробництва, і опублікував відео про нову зброю. Камишін зазначив, що "Паляницю" застосували на окупованій території. За його словами, ракета-дрон – абсолютно новий клас зброї.

Далекобійна ракета-дрон "Паляниця" українського виробництва коштує менше ніж $1 млн, повідомив віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.